Alsof ik een kind ben

1Kijk in je portemonnee en zoek een twee-euromunt. Met een beetje geluk is het zo’n herdenkingsmunt waar Nederland er dit jaar stilletjes 3,5 miljoen van liet slaan vanwege tien jaar euro. In heel Europa circuleren er 90 miljoen. Bestudeer de afbeeldingen op de munt: een windmolenpark, een bankgebouw en een blij ideaalgezinnetje van vier personen. Zie hoe ze hun handen in de lucht gooien van vreugde.

2Ga naar het YouTube-kanaal van de Europese Centrale Bank. Bekijk het animatiefilmpje 2012: The first ten years of the euro. Je ziet een Griekse vaas met daarop een Riefenstahl-vrouw met parelketting. De vrouw loopt door een landschap vol grazige weiden, over bruggen, door triomfbogen, tot ze aankomt bij een dorpsmarktje, waar ze glimlachend een brood koopt met een vijfeurobiljet, terwijl de finale klinkt uit Beethovens Negende en een voice over zegt: Europe builds bridges and inspires hope….The euro. Our money.

3Ga naar de bioscoop. Daar draait nu de bioscoopreclame Hidden treasures of Europe, met sferische, idyllische vakantiebeelden uit onder meer Albanië, Servië en Turkije. Slogan: So similar, so different, so European.

4Zoek op internet het filmpje Stronger together. Zoek goed. Want de Europese Commissie, die het plaatste, heeft het ook weer verwijderd. Je ziet een blanke vrouw in een EU-geel pakje die wordt aangevallen door een zwarte man, een Aziaat en een Arabier met een kromzwaard. De vrouw weet zichzelf op magische wijze te vermenigvuldigen. Dan verschijnt het EU-logo. The more we are, the stronger we are.

Zomaar vier recente staaltjes van EU-propaganda. Er is nog veel meer. De EU geeft er jaarlijks 2 miljard euro aan uit. Want het gaat ge-wel-dig met de euro. En Turkije en Servië zijn fantástische landen. So European. Kom er maar bij. Die brainwashing werkt: we lachen om een politicus die het waagt om onderzoek te doen naar de euro, our money. O ja, en dat filmpje van de vrouw die werd aangevallen ging volgens de EC over „mutual respect” en „peace and harmony”.

Ik wil van je houden, Europa, maar je liegt tegen mij. Alsof ik een kind ben.

    • Arjen van Veelen