Al-Qaeda eist bloedige aanval Jemen op

Soldaten van het Jemenitische leger afgelopen donderdag bij een anti-regeringsdemonstratie in hoofdstad Sana'a. Foto Reuters / Khaled Abdullah

Al-Qaeda heeft de verantwoorlijkheid opgeëist voor de aanval op het Jemenitische regeringsleger van afgelopen zondag. Bij de zelfmoordaanslag, en de gevechten die daarop volgden, kwamen bijna 200 soldaten om het leven. Op verschillende Jihad-sites claimt de terreurbeweging vandaag de verantwoordelijkheid, meldt persbureau AP.

Gisteren maakte het leger bekend dat bij de gevechten bij Zinjibar, in het zuiden van het land, 185 soldaten om het leven zijn gekomen. Daarmee is het de dodelijkste aanval op het regeringsleger ooit. Onder de Al-Qaedastrijders vielen 32 doden. Ook zouden de strijders 55 soldaten hebben gevangengenomen.

In de berichten op de verschillende Jihad-sites spreekt Al-Qaeda van honderd gedode en 73 gevangengenomen soldaten.

‘Al-Qaeda heeft positie in Jemen versterkt tijdens machtsstrijd’

In NRC Handelsblad schrijft redacteur Carolien Roelants vandaag dat Al-Qaeda met de bloedige aanval heeft aangetoond dat het zijn positie vergaand heeft versterkt tijdens de machtsstrijd in Sana’a. Roelants:

“President Abd-Rabbu Mansour Hadi, die pas twee weken geleden is aangetreden, zwoer de extremisten „tot in hun laatste schuilplaats” en „de laatste terrorist” te zullen achtervolgen. De president staat onder zware druk van zijn Amerikaanse bondgenoten om nu eindelijk Al-Qaeda aan te pakken. Maar de extremisten hebben zich intussen ontwikkeld tot geduchte tegenstanders.

Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland en verwante groepen die sinds enkele maanden opereren onder de naam Ansar al-Shari’a (metgezellen van het islamitisch recht) hebben immers gebruik gemaakt van de chaotische oppositie-opstand tegen oud-president Salehs bewind om hun positie in de zuidelijke provincies Shabwa en Abyan te versterken. Ze hebben zelfs twee steden in handen gekregen, Abyans hoofdstad Zinjibar en het naburige Jaar. In het gebied hebben ze het ‘islamitisch emiraat Jaar’ uitgeroepen.”

Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland, een fusie tussen de Jemenitische en Saoedische tak van Al-Qaeda, heeft al bijna een jaar meer bewegingsvrijheid door de massale volksopstand tegen het bewind van oud-president Ali Abdullah Saleh en wordt door westerse landen beschouwd als de gevaarlijkste terreurorganisatie ter wereld.

Tienduizenden Jemenieten gingen vandaag voor de derde dag op rij de straat op. Zij eisen dat presidentHadi militairen die worden verdacht van nalatigheid of samenwerking met Al-Qaida gaat vervolgen. De gezant van de Verenigde Naties in Jemen, Jamal Benomar, waarschuwde vandaag voor een humanitaire crisis in Jemen, waar 6,8 miljoen mensen niet genoeg te eten hebben.