Acties politie: geen ME rond voetbalwedstrijden

Voetbalfans en ME op de Dam in Amsterdam. Foto NRC / Bas Czerwinski

Binnenkort wordt geen mobiele eenheid meer ingezet bij voetbalwedstrijden. Ook worden flitspalen anders afgesteld, waardoor de kans op een boete kleiner wordt. Dat heeft vicevoorzitter Wiep van der Pal van politiebond ACP gezegd, meldt persbureau Novum. Aanleiding voor de maatregelen is het conflict met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over een nieuwe cao.

Agenten zijn volgens Van der Pal boos over de houding van Opstelten. Tijdens ledenraadplegingen zou het idee zijn geopperd om de ME niet op te komen laten dagen om voetbalwedstrijden in goede banen te leiden. “Leden hebben gezegd klaar te zijn met de zachte acties.”

De actie met het wegblijven van ME’ers moet 48 uur van tevoren worden aangekondigd. Daar zullen de bonden zich aan houden, aldus Van der Pol. “En dan is het aan de burgemeester om te besluiten of een wedstrijd doorgaat of niet.”

De KNVB stelt in een reactie erop te hopen en rekenen dat het niet zover zal komen dat de bonden daadwerkelijk tot acties rondom voetbalwedstrijden zullen besluiten.

“We hebben er vertrouwen in dat het betaald voetbal niet ongewenst en ongevraagd onderdeel zal worden van de cao-onderhandelingen tussen de minister en politievakbonden.”

ACP kijkt ook naar afstellen flitspalen

De ACP kijkt daarnaast nog wat kan worden gedaan met het anders afstellen van flitspalen. “De mensen die daarmee werken, willen ook graag actievoeren. Maar dat moet wel gebeuren, zonder dat daar juridische consequenties voor ze aan vast zitten.” Van der Pal bezweert echter dat alles wat binnen de mogelijkheden ligt op dit gebied, gaat worden doorgevoerd. Links en rechts zou al aan flitspalen zijn gesleuteld.

In een poging de door hen gewenste cao af te dwingen, zijn de politiebonden maandag begonnen met ‘publieksvriendelijke’ acties. Er worden in delen van het land geen boetes meer uitgedeeld voor lichte vergrijpen. De politiebonden ACP, NPB en VMHP willen 3 procent meer loon, maar de minister wil de salarissen niet verhogen.

    • Lex Boon