28 jaar geëist tegen Serviër Seselj wegens etnische zuiveringen

Veel Serviërs zien Seselj niet als oorlogsmisdadiger, maar als held. Zo ook deze demonstrant eind vorige maand in Belgrado. Foto AP / Darko Vojinovic

Aanklagers van het Joegoslavië-tribunaal hebben 28 jaar cel geëist tegen de Servische nationalist Vojislav Seselj. Hij heeft volgens de aanklagers een groot aandeel gehad in de etnische zuiveringen op de Balkan aan het begin van de jaren negentig.

De aanklagers achten hem schuldig aan het rekruteren van paramilitairen en het zaaien van haat tegen niet-Serviërs. Twintig jaar geleden voorspelde hij dat er rivieren van bloed zouden stromen als Bosnië zich onafhankelijk zou verklaren.

Seselj wordt al sinds 2003 vastgehouden door het Joegoslavië-tribunaal. Seselj zegt zelf dat hij onschuldig is en noemt de zaak tegen hem een samenzwering van krachten die hem uit de politiek willen weren. Hij zegt ook nooit samen te hebben gewerkt met de voormalige Servische president Milosevic.

‘Seselj is het enfant terrible van het VN-hof in Den Haag’

Seselj riep geen getuigen op tijdens het proces, de aanklagers riepen 72. Seselj heeft volgende week drie dagen de tijd om zijn slotpleidooi te presenteren.

NRC-redacteur Cees Banning schreef vorig jaar over Seselj:

Seselj is het enfant terrible van het VN-hof in Den Haag. De Serviër is de lastigste verdachte en laat niets na om zijn proces te saboteren. Eergisteren oordeelden de rechters dat hij niet vervroegd wordt vrijgelaten – hij had een speciale procedure aangespannen om dat voor elkaar te krijgen. Maar daarmee is de zaak nog niet af. Mogelijk gaat Seselj gewoon door met de boel frustreren, en blijft hij een pijnlijk voorbeeld van hoe moeizaam het vaak gaat bij het Hof.

Partij Seselj bezet in Servië nog altijd ruim een vijfde van parlementszetels

In oktober vorig jaar veroordeelde het Joegoslavië-tribunaal Seselj al tot achttien maanden celstraf voor minachting van het hof. Seselj schreef tijdens zijn verblijf in Scheveningen, waar hij sinds 2003 in voorarrest zit, een boek. Daarin onthulde hij de identiteit van tien beschermde getuigen.

In 2009 kreeg Seselj ook al 15 maanden celstraf voor het onthullen van de identiteit van beschermde getuigen.

In eigen land is Seselj voor sommigen overigens nog altijd gewoon een eerbaar politicus. De Servische Radicale Partij van Seselj bezet vandaag de dag 57 van de 250 zetels in het Servische parlement.