Zwitsers Q-PM wil NedCar met personeel overnemen

Het Zwitserse bedrijf Q-PM wil autofabriek NedCar in Born overnemen van het Japanse concern Mitsubishi. Q-PM zou er energiezuinige wankelmotoren willen produceren. Het bedrijf zegt daarbij alle vijftienhonderd personeelsleden van NedCar nodig te hebben en sluit ook een uitbreiding niet uit.

Q-PM wil in 2013 beginnen met de productie van de motoren. Het zou nu al de productie van de Mitsubishi Colt willen overnemen.

Mitsubsihi liet een maand geleden weten dat het bedrijf eind dit jaar wil stoppen met de productie van auto’s in Born. Geïnteresseerden kunnen NedCar overnemen voor één euro, waarmee Mitsubishi verlost zou zijn van de kosten van het sociaal plan. Met de uitvoering daarvan zouden naar schatting honderden miljoen euro’s zijn gemoeid.

In een brief aan Mitsubishi-topman Osamu Masuko zou Q-PM ook hebben laten weten dat het bedrijf 700 miljoen euro in Born wil investeren. Zo’n bedrag is onder meer nodig voor de omschakeling van de productie van auto’s naar die van motoren.

Het principe van de wankelmotor is al zo’n halve eeuw oud. De motor is genoemd naar de uitvinder, constructeur Felix Wankel. Wankelmotoren werken in tegenstelling tot traditionele motoren niet met cilinders en zuigers, maar met een bijna driehoekige rotor die ronddraait in een trommel.

„Nieuws als dit, een overname van alle personeelsleden met het perspectief van groei, klinkt ons natuurlijk als muziek in de oren”, zegt Henk van Rees, bestuurder van FNV Bondgenoten. „Maar tegelijkertijd klinkt het bijna te mooi om waar te zijn. Het laatste wat we nu moeten willen, is valse verwachtingen wekken bij het personeel van NedCar. Waarop zijn de ambities van Q-PM gebaseerd? Welke businesscase ligt hieronder? Q-PM is niet een heel groot concern met een lange staat van dienst. We gaan er serieus naar kijken. Wie zijn de investeerders die zevenhonderd miljoen ophoesten? Zijn er garant- en borgstellingen? Hebben de Zwitsers het distributie- en marketingapparaat om honderdduizenden motoren af te gaan zetten?”

Een werkgroep met Mitsubishi, vertegenwoordigers van de bonden en de betrokken overheden bekijkt of er kandidaten zijn voor de overname van NedCar. Volgens Van Rees hebben meer bedrijven belangstelling. Op het gerucht dat BMW mogelijk in Born Mini’s zou willen maken, wil hij niets zeggen.

Het zoeken naar een koper voor NedCar is op een ongelukkig moment nodig. De markt trekt weliswaar iets aan, maar Europese autoproducenten kampen met een forse overcapaciteit.