Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Wammes wint zaak tegen turnbond, Spelen onzeker voor Zonderland

Jeffrey Wammes in de North Greenwich Arena in London tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi. Foto AP / Matt Dunham

Epke Zonderland was begin deze maand nog zo blij dat hij naar de Zomerspelen mocht, maar zijn plaatsing is opnieuw onzeker. Concurrent voor dat ene ticket naar Londen, Jeffrey Wammes, won vanochtend een kort geding tegen de Nederlandse turnbond die de selectieprocedure nu opnieuw moet doen.

De KNGU droeg Zonderland op 3 februari enigszins omstreden voor,

Twitter avatar epkez Epke Zonderland Wat fijn om te horen dat ik naar de Olympische Spelen mag!!! geeft weer een dikke boost:D

Maar Wammes beweerde dat dit niet deugde. Hij zou als enige van de twee aan alle kwalificatie-eisen hebben voldaan. De bond zou zich dus niet aan alle regels hebben gehouden. De rechtbank in Zutphen stelde Wammes vanochtend in het gelijk: de turnbond had Epke Zonderland nog niet mogen aanwijzen. Zonderland heeft nog vier wedstrijden om vormbehoud te tonen en vervolgens moet de KNGU een goed gemotiveerde beslissing nemen.

Slechte prestaties op WK luidden onderlinge strijd in

Beide turners hadden zich in oktober kunnen plaatsen voor de Spelen. Maar zowel Zonderland (rekstok) als Wammes (sprong) presteerden onder de maat op het WK in Tokio waardoor het tweetal om één ticket moest gaan strijden in een Olympisch kwalificatietoernooi.

Op dat toernooi moesten de turners op een ander onderdeel, de meerkamp, strijden om het ticket naar Londen. Het criterium vormbehoud op de individuele onderdelen van beide heren kon daar dus niet worden aangetoond. Zonderland zal zijn goede vorm nu moeten aantonen alvorens de turnbond hem daadwerkelijk kan voordragen.