VolkerWessels ziet winst dalen

De onzekere situatie op de woningmarkt heeft grote gevolgen voor bouwbedrijven. Ook bouwer VolkerWessels ziet de winst en de werkgelegenheid dalen.

Met spanning volgen de bestuurders van bouwbedrijf VolkerWessels de verrichtingen in het Catshuis waar CDA, VVD en PVV onderhandelen over extra bezuinigingen. „Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met het scheefwonen”, vraagt bestuursvoorzitter Gerard van de Aast zich af. Van scheefwonen is sprake als het inkomen van een huurder te hoog is voor een sociale huurwoning. „En ook de hypotheekdiscussie verlamt de woningmarkt”, zegt financieel bestuurder Jolanda Poots.

De onzekere situatie op de woningmarkt heeft grote gevolgen voor bouwbedrijven als Heijmans en VolkerWessels. Het beursgenoteerde bouwbedrijf Heijmans meldde vorige week een omzetstijging van 3 procent, een verlies van 38 miljoen euro, en een daling van het aantal banen met 5 procent. Het niet-beursgenoteerde VolkerWessels meldde vanmorgen een omzetstijging van bijna 13 procent, een winst van 81 miljoen, en een daling van de werkgelegenheid met 3,5 procent.

Bij VolkerWessels werken bijna 16.000 medewerkers, verspreid over Nederland, Groot-Brittannië, Canada en de VS. De ondernemingen opereren in drie marktsectoren: Bouw & Vastgoed, Infrastructuur en Energie & Telecom. Koninklijke Volker Wessels Stevin, ontstond in 1997 door de fusie tussen Koninklijke Volker Stevin NV en Kondor Wessels NV.

De bouwer uit Amersfoort zag de winst dalen met 9 procent naar 81 miljoen euro. Dit komt door afboekingen bij de divisie bouw. VolkerWessels investeerde, net als andere bouwbedrijven, in zogeheten strategische grondposities. Maar de prijs van deze kavels liep sterk terug – onder meer als gevolg van de financiële crisis. Het geïnvesteerd vermogen in dergelijke bezittingen liep gestaag op en balansen van bouwbedrijven raakten steeds meer uit het lood. Volgens de geldende boekhoudregels moet de verwachte toekomstige opbrengstwaarde van een aantal posities structureel neerwaarts worden bijgesteld. Voor VolkerWessels betekent dit een afwaardering van 35 miljoen euro, rekent bestuurder Poots voor.

De omzet Bouw & Vastgoed steeg met 20 procent tot 1,9 miljard euro. Bij Infrastructuur en Energie namen de bedrijfsopbrengsten met 13 procent toe tot 2,4 miljard euro en Telecom boekte met bijna 3 procent de laagste groei (omzet ruim 910 miljoen euro).

Over de vooruitzichten over 2012 wil VolkerWessels zich niet uitspreken, de orderportefeuille was eind vorig jaar met 5,5 miljard euro wel 300 miljoen euro groter in vergelijking met december 2010. Maar volgens bestuursvoorzitter Van de Aast zijn de onzekerheden over de toekomst „eerder toe dan afgenomen”. Hij verwacht voor dit jaar nog geen economisch herstel in de bouwsector.