Video: het verhaal achter de poster ‘Keep Calm and Carry On’

U kent ‘m wel, die rode poster met Engelse kroon en grote witte letters die u vertellen Kalm Te Blijven en Door Te Gaan Waar U Mee Bezig Bent. Van de befaamde poster is sinds kort een iPhone-app uit. Reden voor een filmpje over de geschiedenis van de poster.

Beeld: screenshot Youtube.com

U kent ‘m wel, die rode poster met Engelse kroon en grote witte letters die u vertellen Kalm Te Blijven en Door Te Gaan Waar U Mee Bezig Bent. Van de befaamde poster is sinds kort een iPhone-app uit. Reden voor een filmpje over de geschiedenis van de poster.

Tijdens lente van 1939, in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, bracht de Britse regering een aantal propagandaposters uit. Hun doel: het volk geruststellen in deze donkere tijden. De bekendste poster is de rode, met daarop ‘Keep Calm and Carry On’.

De poster is nooit officieel gedistribueerd, en werd in 2000 bij toeval ontdekt in een stoffige doos met boeken die bij een veiling gekocht waren. Die doos stond in het magazijn van de tweedehands boekenwinkel Barter Books in het noordoosten van Engeland, te weten Alnwick, Northumberland. De eigenaren vonden de poster zo gaaf dat ze ‘m lieten inlijsten en prominent in de winkel ophingen.

Posterlol met iPhone-app

Met de iPhone-app, die eind februari uitkwam, kun je je eigen versie van de poster maken. Een voorbeeld van de makers? ‘Keep Calm and Pillage A Village’ (vertaling: Blijf Kalm en Plunder Een Dorp). Ter gelegenheid van de lancering van de app maakte de boekenwinkel een filmpje met een korte historie van de poster:

Leuk detail: de boekenzaak is een voormalig Victoriaans station. Waar vroeger het perron was, staan nu kasten vol boeken. De oude theekamer en wachtkamers zijn er ook nog.

Meer posterlol? Bekijk deze persiflages en parodieën op de Keep Calm-poster.