Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Video: het memorabele debat tussen Fortuyn en Melkert in 2002

Vandaag tien jaar geleden won Pim Fortuyn de gemeenteraadsverkiezingen met Leefbaar Rotterdam, nu de tweede partij van de stad. En wie herinnert zich het debat niet, tussen de zes lijsttrekkers, met een uiterst chagrijnige Melkert tegenover een triomfantelijke Fortuyn.

Vandaag tien jaar geleden won Pim Fortuyn de gemeenteraadsverkiezingen met Leefbaar Rotterdam, nu de tweede partij van de stad.

En wie herinnert zich het nachtelijke tv-debat niet, tussen de zes lijsttrekkers, na afloop van de verkiezingen, met een uiterst chagrijnige Melkert tegenover een triomfantelijke Fortuyn. Het debat onder leiding van Paul Witteman ontspoorde al snel.

Wat vond Melkert van het debat, vroeg Witteman na afloop. “Het hoort erbij”, reageerde Melkert onverschillig. Pim Fortuyn: “Dat belóóft nog wat!”. En even later: “Ik hoop dat meneer Melkert nog gaat ontdooien de komende weken”.

Kijk het debat in zijn geheel terug:

Een geïrriteerde VVD-leider Dijkstal noemde het debat sarcastisch “een hoogtepunt” in zijn carrière. Hij hoopte dat de mensen thuis nog meekeken om één uur ‘s nachts. Vervolgens liep hij als eerste weg van tafel, toen de camera’s nog draaiden en Witteman nog bezig was met afronden. Over die kijkcijfers hoefde niemand in te zitten, zo bleek de volgende dag. Het debat trok een miljoen kijkers.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart 2002 haalde Leefbaar, met Fortuyn als lijsttrekker, 34,7 procent van de stemmen (17 zetels). Daarmee werd de partij uit het niets de grootste in de gemeenteraad. Twee maanden later werd Fortuyn doodgeschoten.