Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Vernieling christelijk kerkhof WOII door Libische militie schokt Britten

“Sloop het kruis van de honden!” Op een video die dit weekend werd gepubliceerd is te zien hoe een schijnbaar islamitische militie vernielingen aanricht op een christelijke en joodse begraafplaats met gesneuvelde Britse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog.

Een groep van ongeveer dertig man trekt een spoor van vernieling en ontheiliging over het kerkhof nabij Benghazi, het epicentrum van de opstand tegen de gedode dictator Moammar Gaddafi. Met een voorhamer wordt geprobeerd een groot christelijk kruis neer te halen.

http://youtu.be/a__SpM4vE6Q

The Guardian meldt dat zowel de Britten als Libië’s nieuwe leiders geschokt zijn door de beelden. Volgens de Britse kwaliteitskrant zegt een van de mannen die het niet voor elkaar krijgt een grafsteen om te trappen dat deze moet toebehoren aan een soldaat ‘die goede ouders heeft gehad’. De cameraman reageert hierop met een ‘kom op, het zijn allemaal honden, niemand kan het wat schelen’.

Hoewel de video vrijdag online kwam is het onduidelijk wanneer deze precies is gemaakt. Mogelijk is de actie, waarbij overigens ook een joods graf wordt vernield, een reactie op de koranverbranding door Amerikanen in Afghanistan.