Verbeek naar Zeist, straf Douglas

Gertjan Verbeek heeft het schikkingsvoorstel van de KNVB naast zich neergelegd. De voetbaltrainer van AZ kreeg een voorstel van drie wedstrijden schorsing, waarvan een voorwaardelijk. Hij werd zaterdagavond in het thuisduel tegen Heracles Almelo naar de tribune gestuurd door scheidsrechter Ruud Bossen.

Volgens de aanklager betaald voetbal van de KNVB is Verbeek tegen vierde official Jochem Kamphuis aangelopen of gebotst. Ook verklaarde hij tijdens en na de wedstrijd herhaaldelijk het niet eens te zijn met de arbitrale beslissingen. Verbeek maakte Kamphuis ook uit voor „vuile leugenaar”.

FC Twente moet het drie wedstrijden stellen zonder verdediger Douglas. De 24-jarige Braziliaan accepteerde gisteren een schikkingsvoorstel van de KNVB. Hij kreeg het voorstel naar aanleiding van de rode kaart die hij zondag opliep in de met 6-2 gewonnen uitwedstrijd tegen PSV. Douglas mist hierdoor in de cruciale fase van de eredivisie de competitiewedstrijden tegen NEC, Feyenoord en De Graafschap.

Douglas werd zondag in Eindhoven in de tweede helft door scheidsrechter Pol van Boekel van het veld gestuurd wegen het natrappen naar de Zweedse PSV’er Ola Toivonen. FC Twente stond op dat moment al met 4-0 voor. De competitietopper eindigde in een 6-2 zege voor de bekerwinnaar uit Enschede.

Trainer Steve McClaren kritiseerde na afloop het wangedrag van Douglas, die in vierenhalf jaar tijd al vijf rode kaarten in competitieverband incasseerde. De lange, sterke Braziliaan staat bekend als licht ontvlambaar.

Douglas’ pogingen om met het Nederlands elftal aan het EK mee te doen zijn mislukt. Hij heeft een Nederlands paspoort maar woont nog niet de vereiste vijf jaar in Nederland om voor Oranje te mogen uitkomen.