Uitgelicht

Film

Rencontre (Shane de La Brosse, 2010, F). Korte film, waarin een verlegen man (Damien Bonnard) naar een meisje (Aude Juncker) kijkt in de metro. Hij schiet haar te hulp als ze wordt lastiggevallen. Daarop laat ze blijken hem aardig te vinden. Nederlands ondertiteld. TV5, 20.15-20.30u

Happy Gilmore (Dennis Dugan, 1996, VS). Variant op Flodder vertoont een ‘culture clash in de country club’. Adam Sandler is inferieure ijshockeyer annex schreeuwlelijk die zich manifesteert als golftalent in spijkerbroek. Als hij door z’n oma op straat wordt gezet, wil hij zijn golftalent verzilveren en kwalificeert zich voor professionele toernooien. Daar is hij met z’n onaangepaste gedrag de lieveling van het publiek, maar zijn collega-golfers denken daar anders over. Met minirol voor Lee Trevino.RTL7, 20.30-22.20u.

Schatjes (Ruud van Hemert, 1984, NL). De zoon van toneel- en tv-regisseur Willy hanteerde het Amerikaanse idioom van de black comedy, de thriller en de horrorfilm in zijn beginselvaste, succesrijke speelfilmdebuut: een groteske over de generatiekloof. Kinderen verklaren de oorlog aan hun belachelijke ouders Peter Faber en Geert de Jong. Ook met Rijk de Gooyer. RTL8, 20.30-22.40u.

Greedy (Jonathan Lynn, 1994, VS). Komedie waarin de familieleden van invalide miljonair Kirk Douglas zijn niet in geld geïnteresseerde neefje Michael J. Fox inzetten om te voorkomen dat de nalatenschap van hun oom bij diens goedgebouwde en meestal in bikini paraderende ‘verpleegster’ Olivia d’Abo terechtkomt. Ook met Ed Begley jr. RTL7, 22.20-00.40u.

Informatief

Vroege vogels. Eerste uitzending van het nieuwe seizoen. Met de opmars van de Pallas’ eekhoorn rond Weert en de vraag of daar iets tegen gedaan moet worden, de eitjes van de houtpantserjuffer, de mooiste inzendingen voor een wedstrijd met foto’s en filmpjes van lezers, en de nieuwe rubriek ‘Lentewebcams’ met beelden van beesten die de lente in de bol hebben. Ned.2, 19.20-19.50u.

Natuur op 2: De slechtvalk, Top Gun van de natuur. De slechtvalk is de snelste roofvogel ter wereld: een luchtracer die zijn prooi kan pakken met een verbijsterende accuratesse en trefkracht. Tegen de achtergrond van de eliteschool voor jachtvliegers van de RAF op Anglesey in Wales worden de prestaties van jonge slechtvalken met die van jachtpiloten vergeleken. Hun strategieën en tactieken voor luchtgevechten worden uitvoerig getoond. De nieuwe slechtvalkrekruten worden gevolgd. Tijdens hun training leren ze de beperkingen van hun lijf kennen en beginnen ze de vaardigheden aan te leren waarmee ze later hun reputatie kunnen waarmaken. Ned.2, 19.50-20.15u.

Raymond Blanc: the very hungry Frenchman. Laatste aflevering van serie waarin Engelands beroemdste Franse chef een culinaire rondreis door zijn vaderland maakt. Vandaag bereidt Blanc een feestmaal in de Provence.BBC 2, 20.00-21.00u.

Atoomenergie. Thema-avond op Arte over kernenergie, met eerst een documentaire over het ongeluk met de centrale bij Fukushima, om 21.10u een reportage over de verschillen in de omgang met kernenergie tussen Frankrijk en Duitsland, om 22.20u een documentaire over de opslag van kernafval (Strahlendes vermächtmis – 100.000 Jahre Endlagerung) en om 23.30u een reportage over Minamisanriku, een door de tsunami van 2011 zwaar getroffen stad. Arte, 20.15-00.25u.

Horizon: Solar storms – the threat to planet earth. Onze dichtstbijzijnde ster zal, naar verwachting van wetenschappers, in de zeer nabije toekomst erg actief worden en miljarden tonnen superheet gas en energiepulsen de ruimte in slingeren. Die pulsen zouden krachtig genoeg kunnen zijn om elektronische apparatuur als satellieten, pc’s en dergelijke onklaar te maken. BBC 2, 22.00-23.00u.

Racing with the Hamiltons: Nic in the driving seat. Voormalig wereldkampioen Formule 1 Lewis Hamilton heeft een jonger broertje Nic, die ook in de autosport wil. Dat zal moeilijk worden, want Nic heeft een handicap waardoor hij tot zijn zestiende in een rolstoel zat. In deze film wordt de familie Hamilton een autosportseizoen lang gevolgd in een poging om Nics droom waar te maken. BBC 1, 23.35-00.30u.

De Canvasconnectie: Sieb Posthuma. Serie over kunstenaars. Vandaag tekenaar en illustrator Sieb Posthuma, vooral bekend van Rintje, dat jarenlang op de Kinderpagina van deze krant stond en nu op rintje.nl doorgaat. Van Posthuma verscheen dezer dagen een kinderkunstboek over Alexander Calder. Het boek hoort bij de kindertentoonstelling Sieb Posthuma. De draad van Alexander, die van 18 februari tot en met 18 november te zien is in Gemeentemuseum Den Haag. Vanaf aanstaande zondag tot en met 28 mei is daar ook een overzichtstentoonstelling van Calders werk. Canvas, 23.40-00.15u.