Twist, lick and dunk: Oreokoekje bestaat 100 jaar

Oreokoekjes. Foto Flickr.com/KellBailey

Melk en Oreo’s. Het Amerikaanse stukje cultureel erfgoed valt qua bekendheid te meten met Nederland en zijn tulpen en klompen. Het beroemde bruine-met-witte koekje bestaat vandaag precies 100 jaar.

Het eerste Oreokoekje rolde op 6 maart 1912 van de band bij de National Biscuit Co.’s (Nabisco’s) Chelsea Market bakkerijen in Manhattan, New York. De eerste koekjes werden verkocht in Hoboken, New Jersey. Het hedendaagse logo is ontworpen door William A. Turnier in 1952. Bekijk een korte geschiedenis van het koekje en z’n befaamde ontwerp:
http://youtu.be/BSeSCiabMfA

Waar komt die naam eigenlijk vandaan?

Dat is onbekend. Er gaan verhalen dat het Franse woord voor goud, ‘or’, één van de inspiratiebronnen is geweest, omdat de koekjes als eerste in gouden verpakkingen op de markt kwamen. Maar de naam zou ook ontleend kunnen zijn aan het Griekse woord voor berg, ‘oros’, omdat de koekjes aanvankelijk als een heuvel gevormd waren. Het laatste verhaal dat de ronde doet is dat de vorm van de koekjes invloed heeft gehad op de naam: de twee o’s aan de buitenkant komen van het woord chocolade, en de letters ‘re’ uit ‘creme’, dat in het midden van koekje zit, vult de rest op.

Oreo viert het 100-jarig bestaan met een speciale limited edition Birthday Cake Oreo:

Shawn Warren, de president van Kraft Foods China, snijdt in Shanghai met kinderen de Oreoverjaardagstaart aan ter gelegenheid van de 100e verjaardag van het Amerikaanse koekjesmerk Oreo. Foto AP / Eugene HoshikoShawn Warren, de president van Kraft Foods China, snijdt in Shanghai met kinderen de Oreoverjaardagstaart aan ter gelegenheid van de 100e verjaardag van het Amerikaanse koekjesmerk Oreo. Foto AP / Eugene Hoshiko

Ook nodigt het merk je via Twitter uit je Oreomomenten te delen:

Twitter avatar Oreo Oreo Cookie Oreo cookies turn 100 today! RT this to celebrate 100 years of celebrating the kid inside! #OreoMoment

Hoe eet je zo’n Oreokoekje eigenlijk? Twist, lick and dunk:
http://youtu.be/Ts1FtOZNDTM

Een geanimeerde reclame voor het koekje in de jaren ’70:

Het bekende Oreokoekjeslied uit de kerstreclame van 1986:

Oreo-parodie van ‘Weird Al’ Yankovic

De Amerikaanse lolbroek ‘Weird Al’ Yankovic, bekend van zijn persiflages op onder andere Michael Jackson en Nirvana, kon het ook niet laten een liedje over het Oreokoekje te maken (dat overigens weer een parodie is op een nummer van New Kids On The Block):