Tweede ronde omstreden verkiezingen Senegal op 25 maart

Een besmeurd campagnebeeld van Wade gezien door een bij de rellen beschadigde auto in Dakar. Foto Reuters / Youssef Boudlal

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Senegal vindt plaats op 25 maart. Zittend president Abdoulaye Wade moest vorige week na grootspraak over een eenvoudige zege toegeven dat hij onvoldoende stemmen had gekregen om zichzelf na een stemronde als winnaar uit te roepen.

Veel Senegalezen zijn boos dat president Wade op 85-jarige leeftijd nog een derde ambtstermijn wil vervullen. De grondwet stelt een maximum van twee, maar volgens Wade telt zijn eerste termijn niet mee omdat de limiet pas daarna is ingegaan. Voorafgaand aan de verkiezingen kende Senegal dodelijk geweld waarna de politiek excuses moest maken voor het harde optreden van de politie.

De Nationale Autonomie Kiescommissie deelde gisteravond mede dat de beslissende stemronde gaat tussen Wade en oud-premier Macky Sall. Zij behaalden met respectievelijk 34,82 en 26,57 procent de meeste stemmen in de eerste ronde op 26 februari.