Tweede Kamer stemt in met bezuinigingen op passend onderwijs

In de Amsterdam Arena staakten vanmiddag ruim 50.000 docenten tegen de bezuinigingsplannen op het passend onderwijs van minister Marja van Bijsterveldt (CDA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hier leest ze voor op COG Drenthe het Kompas. Foto NRC Handelsblad / Merlin Daleman

De Tweede Kamer gaat akkoord met de 300 miljoen aan bezuinigingen op passend onderwijs, meldt de NOS. De Kamer debatteert vanmiddag over de bezuinigingen, waartegen vandaag duizenden leraren in de Amsterdam Arena demonstreren.

De regeringspartijen VVD en CDA, evenals gedoogpartner PVV steunden het voorstel, de oppositiepartijen niet. Minister van Bijsterveldt (CDA) begrijpt dat de bezuinigingen “pijn doen”, maar houdt ze de vinger aan de pols om waar nodig in te grijpen:

Ruim 50.000 leraren kwamen eerder vanmiddag bijeen in de Amsterdam Arena om te demonstreren tegen de maatregelen. Ook werd er actie gevoerd op meer dan 3.300 basis- en middelbare scholen en bleven ruim zeventienhonderd scholen helemaal dicht.

Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) is de staking een “signaal dat de politiek niet kan negeren”. De minister had haar plannen graag willen toelichten in de Arena, maar ze mocht het publiek niet toespreken.

Het totale budget voor passend onderwijs moet in 2015 van 3,7 naar 3,4 miljard. Korten op bureaucratie en het stoppen van diverse projecten moet een kleine helft van die bezuiniging opleveren. Bijna 100 miljoen wordt gekort op ambulante begeleiding. Ook het samenstellen van grotere klassen moet tientallen miljoenen opleveren.

Grootste onderwijsmanifestatie in jaren

Het is de grootste onderwijsmanifestatie sinds jaren. Eind januari staakten de leraren ook al tegen de bezuinigingen. Toen kwamen ruim 20.000 docenten bijeen in de Jaarbeurs in Utrecht. In 1982 demonstreerden 40.000 tot 50.000 mensen op het Malieveld in Den Haag tegen plannen van minister Deetman.