Tweede explosie dreigt in Congo

A soldier lokks at a destroyed building at the military barracks in the Mpila district of Brazzaville on March 5, 2012. Congo issued a plea for international help Monday as soldiers began recovering bodies from an area devastated by huge explosions at a munitions depot that left more than 150 dead and 1,000 injured. President Denis Sassou Nguesso announced a curfew in the capital Brazzaville and set up an exclusion zone around the devastated eastern district of Mpila, following an emergency cabinet meeting in the early hours of the morning. AFP PHOTO / PATRICK FORT AFP

Er blijven zich explosies voordoen in Brazzaville, de hoofdstad van de Republiek Congo. Zondag kwamen daar ruim 200 mensen om bij een ontploffing in een munitiedepot. De daaropvolgende explosies voedden de brand, die nu een tweede wapenopslag bedreigt. Daar liggen nog zwaardere wapens opgeslagen. Onder het puin van de gebouwen die instortten, ligt nog een onbekend aantal mensen. Het Rode Kruis schat dat tienduizenden dakloos zijn geworden en dat vijftienhonderd mensen medische zorg nodig hebben. Internationale deskundigen proberen de brand te blussen. AP