Swedish Automobile wordt weer Spyker

Nu het avontuur met de Zweedse autofabrikant Saab mislukt is, is er weinig Zweeds meer aan het Nederlandse bedrijf Swedish Automobile. Het bedrijf wil de naam daarom weer wijzigen in Spyker en zich volledig gaan richten op dit kleine sportwagenmerk. Dat liet Swedish Automobile van ondernemer Victor Muller gisteren weten. En de zakenman zegt in de verklaring ook dat hij „aantrekkelijke mogelijkheden” ziet met Spyker, het automerk dat sinds de beursnotering in 2004 elk jaar verlies leed.

Begin 2010 nam het kleine Nederlandse sportwagenmerk Spyker het Zweedse Saab over. De naam van het bedrijf werd gewijzigd in Swedish Automobile. Maar Muller wist het Zweedse automerk niet meer tot leven te krijgen. Er werden weinig auto’s verkocht, waardoor er nauwelijks geld binnenkwam, terwijl er heel veel geld uitging.

Victor Muller had voor de overname van Saab overal financiers gevonden die hem miljoenen leenden. Zo leende zijn voormalige werkgever Pieter Heerema hem 24 miljoen dollar. Ook de omstreden Russische bankier en zakenman Vladimir Antonov leende Muller geld. In december vorig jaar ging Saab failliet, waardoor Spyker achterbleef met de leningen die waren afgesloten.

Maar Victor Muller heeft nu weer een handigheidje uitgehaald waardoor Spyker zonder schuld verder kan. Drie leningen met een totale waarde van 112,7 miljoen euro en 22,3 miljoen euro aan rente zijn omgezet in aandelen Spyker. In één klap zijn er daardoor 270 miljoen aandelen Spyker bijgekomen. Wel heeft Spyker met een Amerikaanse investeringsbedrijf een nieuwe lening van 10 miljoen euro afgesloten voor de financiering van de activiteiten op korten termijn.

Voor het failliete Saab zou inmiddels belangstelling zijn vanuit India. De Indiase krant Financial Express schrijft dat Tata Motors een bod van 350 miljoen dollar zou hebben gedaan. Eind 2007 kocht Tata de merken Land Rover en Jaguar van het Amerikaanse Ford. Voor overname van Saab is toestemming nodig van de voormalige Amerikaanse eigenaar General Motors, omdat Saab gebruik maakt van Amerikaanse techniek.