Supercalifragilisticexpialidocious!

Zonder Robert B. Sherman waren vele Disneyfilms half zo leuk niet. Talloze klassieke Disney-liedjes kwamen uit de pen van de Sherman Brothers.

Robert B. Sherman in 2002

Een goede liedjesschrijver herken je je aan zijn liedjes, minder aan zijn naam. Robert B. Sherman? Maar een Shermanliedje vergeet je nooit. It’s a Small World After All, die in de eerste plaats. Maar ook Chitty Chitty Bang Bang. Of Chim Chim Cher-ee. En – natuurlijk!– Supercalifragilisticexpialidocious.

Robert Bernard Sherman (1925) groeide op in Beverly Hills maar sloot zich jong aan bij het Amerikaanse leger. In april 1945 was hij een van de geallieerden die concentratiekamp Dachau bevrijdden. Terwijl hij herstelde van een schot in zijn knie, verdiepte Sherman zich in de Britse cultuur – een fascinatie die hij trouw zou blijven en in 2002 leidde tot emigratie naar Londen.

Het was vader Al Sherman – zelf songwriter – die zijn zoons uitdaagde het liedjesschrijven ook eens te proberen. Eenmaal achter de piano bleken Robert en broer Richard M. een gouden duo, dat in 1958 de eerste top tien-hit scoorde: het snappy en onschuldig-hitsige Tall Paul („With the kingsize arms! With the kingsize charms!”), gezongen door Annette Funicello. Het succes trok de aandacht van Walt Disney, die de broers inhuurde voor de Disney Studios. In 1965 werden de Sherman Brothers driemaal genomineerd voor een Oscar voor liedjes in Mary Poppins: Feed The Birds, Supercalifragilisticexpialidocious en Chim Chim Cher-ee. Die laatste won de prijs, en voor de hele score kregen de broers nog een tweede Oscar.

De Sherman Brothers werkten voor Disney tot diens dood in 1966, en zetten hun duo daarna onafhankelijk voort voor Disney en niet-Disneyklassiekers als Chitty Chitty Bang Bang (1968) en The Many Adventures of Winnie the Pooh (1977) The Jungle Book (1967) en The Aristocats (1970). Losse succesliedjes waren er ook, waaronder het zoete You’re sixteen (you’re beautiful, and you’re mine) waarmee zowel Johnny Burnette als Ringo Star een nummer 1-hit scoorden.

In Londen werkte de oude Sherman aan schilderijen en boeken als het autobiografische Moose. Broer Richard M. Sherman (83) leeft nog.