Super Tuesday: waar moeten we volgens Politico op letten?

A sign is set up in front of a polling station where voters cast their votes in the the Super Tuesday Republican primary elections in Cambridge, Massaschusetts, March 6,2012. Republican voters make their way to the polls in the Super Tuesday primary elections in 10 states and 437 delegates at stake. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand Een stembureau in Cambridge, Massaschusetts. Foto AFP / Emmanuel Dunand

Tien ‘Super Tuesday staten’ gaan vannacht (Nederlandse tijd) naar de stembus. Met 419 afgevaardigden op het spel zijn er een aantal verschillende scenario’s mogelijk. De Amerikaanse nieuwssite Politico legt uit waar we op moeten letten.

Voor de republikeinse nominatie zijn 1.144 afgevaardigden nodig. Vannacht staan er maar liefst 419 op het spel. Als Mitt Romney vannacht geen overtuigende zege weet te behalen, dan wordt het beslissende moment in de voorverkiezingen wellicht uitgesteld tot de partijconventie in augustus.

Waar moeten we op letten volgens Politico:

1) Wie wint Ohio?

Dit is de grootste prijs van de avond. Na Georgia, een thuiswedstrijd voor Gingrich, heeft swing state Ohio de meeste afgevaardigden. Romney en Santorum gaan aan kop in een nek-aan-nekrace. Andere spannende staten om naar te kijken zijn: Idaho, Oklahoma en Tennessee.

2) Weet Romney een duidelijke meerderheid van de staten voor zich te winnen?

De staten Massachusetts, Vermont en Virginia zijn voor Romney. Ook Idaho lijkt op winst voor Romney af te stevenen, mede dankzij de grote Mormonenpopulatie.

Op Super Tuesday moet de kandidaat niet alleen genoeg afgevaardigden achter zich krijgen, maar ook aantonen in demografisch en sociaal-cultureel verschillende staten te kunnen winnen. Dat is een voorwaarde om kans te maken in de presidentsverkiezingen. Maar dit jaar zijn de kiezers wel erg verdeeld, en wispelturig bovendien. Daardoor kan het nog alle kanten op.

Bron NRC HandelsbladBron NRC Handelsblad

3) Waar kan Newt Gingrich als tweede uit de bus komen?

De peilingen laten zien dat Gingrich afstevent op een overwinning in Georgia, de grootste staat met 64 kiesmannen. Gingrich heeft Georgia decennialang vertegenwoordigd in het lagerhuis. Hij heeft tot nog toe slechts één staat op zak. Volgens onze correspondent is Gingrich het symbool van anti-elitarisme, ook in de eigen partij, al was hij jarenlang voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

4) Weet Romney door te dringen bij het electoraat met een inkomen beneden de 50.000 dollar?

Dit kan een probleem zijn voor Romney: het klassenverschil tussen zijn aanhangers en die van Santorum en Gingrich. De kloof tussen arm en rijk speelt een rol in de voorverkiezingen. Romney neemt het in zijn campagne op voor Wall Street en heeft een paar bankiers en hedgefondsen achter zich staan.

Tijdens het verkiezingsdebat in Iowa in december maakte Romney de blunder door in een discussie met Rick Perry te roepen: “Wedden? 10.000 dollar?” Van zoveel geld kunnen veel Amerikanen alleen maar dromen.

5) Waar zitten de evangelische kiezers?

Oklahoma en Tennessee zijn beide conservatieve staten met grote evangelische populaties. Daar zal Santorum het naar verwachting goed doen.

Lees door op Politico.

AFP PHOTO/Jim Watson

In Ohio protesteert een vrouw tegen de standpunten van Rick Santorum. Foto AFP / Jim WatsonIn Ohio protesteert een vrouw tegen de standpunten van Rick Santorum. Foto AFP / Jim Watson

De verkiezingen die volgen na Super Tuesday:

Stemwijzer

The Washington Post komt met een stemwijzer voor diegenen die hun keuze nog niet hebben bepaald:

Bron The Washington PostBron The Washington Post

nrc.nl doet vanavond en vannacht vanaf 22.00 uur live verslag van Super Tuesday. Volg onze correspondent Guus Valk op Twitter voor de laatste ontwikkelingen uit de VS en ons verkiezingsblog.