Super Tuesday: 10 staten, 419 te winnen kiesmannen en 4 kandidaten

De stemlokalen in Ohio zijn geopend. Foto AFP / Jim Watson

Of Republikein Mitt Romney vannacht, op Super Tuesday, eindelijk echt de sprong zal maken van een kandidaat naar de kandidaat, hangt grotendeels af van de staat Ohio. Romney en zijn belangrijkste uitdager Rick Santorum staan daar in de peilingen gelijk.

In tien Amerikaanse staten gaan vannacht (Nederlandse tijd) leden van de Republikeinse partij naar de stembus of een vergaderkantoor om zich uit te spreken over de vraag wie hun partij moet leiden in de strijd tegen president Obama tijdens de presidentsverkiezingen later dit jaar.

Chris Cillizza van The Washington Post blikt per staat vooruit op Super Tuesday:

Getrapte verkiezingen, waarbij het draait om 2.286 kiesmannen

De verkiezingen binnen de Republikeinse partij zijn, net als de presidentsverkiezingen zelf, getrapt. Dit betekent dat de kiezers (de leden van de Republikeinse partij in dit geval) niet direct hun favoriete leider kiezen, maar een aantal gedelegeerden, dat op hun beurt namens die kiezers een kandidaat kiest.

De Republikeinse voorverkiezingen gaan dus om het verzamelen van zo veel mogelijk ‘kiesmannen’. In totaal zijn er voor de Republikeinse kandidaten 2.286 kiesmannen te winnen. De helft van dit aantal is genoeg om een definitieve nominatie binnen te slepen. Degene die als eerste 1.143 kiesmannen weet binnen te slepen, wordt dus de Republikeinse presidentskandidaat.

Voorverkiezing vs. caucus

In sommige staten kiezen de leden van de Republikeinse partij hun kiesmannen via een voorverkiezing in zijn meest simpele vorm: met stembiljetten, een rood potlood en een stembus.

In enkele staten zal vannacht echter ook gestemd worden via overlegrondes, een soort grootschalige buurtbijeenkomsten, waarin Republikeinse leden eerst hun zegje mogen doen om vervolgens samen een favoriete kandidaat te kiezen.

Dit laatste heet een caucus. Het is een systeem dat vooral de kleinere staten hanteren. Zo kozen bijvoorbeeld ook de Republikeinen in de allereerste voorverkiezing in Iowa.

Kiezers in Ohio op weg naar de stembus:

Als Romney alle tien staten wint, heeft hij nog altijd maar de helft van het benodigd aantal kiesmannen

Voor de opening van de stembussen en buurthuizen op Super Tuesday gaat Romney voorlopig aan de leiding met 203 kiesmannen. Santorum weet 92 gedelegeerden achter zich. Newt Gingrich volgt met 33, en Ron Paul sluit de rij met 25 kiesmannen.

Op Super Tuesday gaat het vannacht in totaal om 437 kiesmannen. Daarvan kunnen overigens (om het extra ingewikkeld te maken) slechts 419 worden gekozen. De overige achttien gedelegeerden zijn zogenaamde supergedelegeerden die niet gebonden zijn aan de uitslag van vandaag.

Maar hoe het ook zij, 419 kiesmannen zijn nog altijd meer dan er tot nu toe in totaal te vergeven zijn geweest. Het geeft aan hoe groot het belang is van aankomende nacht - al draait Super Tuesday dit jaar dan om slechts de helft van het aantal gedelegeerden dat op deze dag in 2008 op het spel stond. Op Super Tuesday blijft een groot gat te slaan.

Maar aan de andere kant: zelfs al wint Romney, dan nog heeft hij maar de helft van het aantal kiesmannen dat hij nodig heeft om zijn presidentskandidatuur zeker te stellen.

Het gaat vannacht echter meer dan ooit om de winning mood. Romney won de laatste paar voorverkiezingen. Als hij nu opnieuw een grote slag slaat, kan hij zich voorlopig met recht presenteren als de leider van alle Republikeinen en als een winnaar. Verliest hij, of wint hij maar in een paar staten, dan zal dit alles een stuk lastiger gaan.

In Ohio is het een nek aan nek race tussen Romney en Santorum:

Ohio waarschijnlijk spannendste en belangrijkste staat op Super Tuesday

Vooral in Ohio (66 kiesmannen) zal het er om gaan spannen. Romney en Santorum vechten daar een nek aan nek race uit. Volgens de laatste peilingen kunnen beide kandidaten daar rekenen op 32 procent van de stemmen.

Ohio is na Georgia (76 kiesmannen) de grootste staat van de tien die vannacht hun favoriete Republikeinse kandidaat kiezen. Georgia is de thuisstaat van Gingrich. Die staat is daarmee al zo goed als vergeven.

In Ohio stond Santorum vorige maand nog een straatlengte voor. Maar Romney heeft die achterstand de afgelopen weken vakkundig ingelopen. Net zoals hij deed bij achterstanden in Florida en Michigan - met dank aan zijn rijk gevulde campagnekas. Massachusetts en Vermont wint Romney bijna zeker, Virginia hoogstwaarschijnlijk.

Gingrich richt zich op Georgia, Paul op de kleinere staten en Santorum op Oklahoma en Tennessee

Voor Gingrich is het essentieel om in Georgia te winnen. Hij zou zich daarmee opnieuw als de favoriet van de zuidelijke staten kunnen opwerpen. Wint hij niet in zijn thuisstaat, dan lijkt zijn rol binnen de Republikeinse voorverkiezingen definitief uitgespeeld.

Paul richt zich ondertussen vooral op de wat kleinere staten als Idaho, Alaska en North Dakota die relatief gemakkelijk te winnen zijn voor een kandidaat met weinig geld.

Santorum, ten slotte, hoopt op winst in Oklahoma en Tennessee, de meest conservatieve en christelijke staten van de tien die zich op deze Super Tuesday uitspreken.

Vanaf tien uur vanavond volgen wij de ontwikkelingen op de voet in ons liveblog.