Super Tuesday: de drie staten waar het vandaag om gaat

STEUBENVILLE, OH - MARCH 06: Voters fill out there ballots at a polling station setup in Froehlich's Classic Corner as Ohio heads to the polls on March 6, 2012 in Steubenville, Ohio. Voters in several states headed to the polls on Super Tuesday as the Republican party continues the process of deciding who will be their general election candidate against President Barack Obama. Joe Raedle/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
STEUBENVILLE, OH - MARCH 06: Voters fill out there ballots at a polling station setup in Froehlich's Classic Corner as Ohio heads to the polls on March 6, 2012 in Steubenville, Ohio. Voters in several states headed to the polls on Super Tuesday as the Republican party continues the process of deciding who will be their general election candidate against President Barack Obama. Joe Raedle/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Het stemmen is begonnen in Steubenville, Ohio. Foto AFP / Joe Raedle

Super Tuesday is niet meer wat het geweest is. In 2008 waren het nog 24 staten, deze keer worden er voorverkiezingen gehouden in tien staten. Na vandaag zal de strijd om de Republikeinse nominatie nog steeds niet gewonnen zijn.

Het landelijke beeld is zonnig voor Mitt Romney. Een nieuwe peiling van Gallup laat zien dat zijn voorsprong groter is dan ooit. Maar Super Tuesday is anders: er doen veel conservatieve, zuidelijke staten mee, geen echte Romney-staten dus. Bovendien worden in enkele staten voorrondes (caucuses) gehouden. Dat is weer gunstig voor Rick Santorum.

Eigenlijk staat er maar één ding op het spel: zijn Mitt Romney’s tegenstanders bij machte de race nog langer te rekken? Dat hangt van drie staten af.

1. Ohio

Let, als de uitslagen vannacht binnendruppelen, vooral op deze staat. De afgelopen weken wist Rick Santorum hier een indrukwekkende voorsprong op te bouwen. Maar sinds een week is die voorsprong weggesmolten. De meeste peilingen laten zien dat Romney en Santorum ongeveer gelijk staan. Ik zie Romney als favoriet voor Ohio, omdat hij alle staten waar hij zo’n late comeback maakte, wist te winnen.Ohio is nog om een andere reden belangrijk: het is een grote swing state, die in november mogelijk beslissend zal zijn. Als de uiteindelijke winnaar het hier niet goed doet, maakt dat hem kwetsbaar in de strijd met Barack Obama. En, zoals het conservatieve weblog breitbart.com opmerkt: in 25 van de 27 voorverkiezingen heeft Ohio de uiteindelijke winnaar aangewezen.

2. Tennessee

Wat is er nog over van de Santorum surge? De enige échte test daarvoor is Tennessee. Deze staat, met een evangelisch electoraat, zou Santorum met gemak moeten kunnen winnen. Maar Santorums zwakte is dat hij tot nu toe alleen staten won die zogeheten caucuses hielden (voorrondes waarbij kiezers in groepen beslissen wie ze aanwijzen). Een echte voorverkiezing heeft hij nog altijd niet gewonnen, Tennessee zou de eerste zijn. Als Santorum hier niet wint, zijn zijn kansen landelijk zo goed als verkeken. Peilingen suggereren dat Santorum aan de leiding gaat, maar last heeft van de (zoveelste) comeback van Newt Gingrich. Beide kandidaten snoepen vooral elkaars electoraat af, wat Romney als lachende derde de winst in Tennessee kan opleveren.

3. Georgia

Over Gingrich gesproken: Georgia is zijn laatste kans om nog mee te blijven doen. Wint hij in zijn thuisstaat Georgia, dan pakt hij zomaar de grootste staat die meedoet aan Super Tuesday. Dat zou hem (en zijn geldschieters) nog hoop kunnen geven om door te gaan. Verliest hij hier, dan zal hij nergens anders kunnen winnen. Dat zou zomaar het einde kunnen zijn van Gingrich’  kandidatuur, temeer omdat zijn donoren ongeduldig worden. Het ziet er zonnig uit voor Gingrich, maar niets is zo veranderlijk als de Republikeinse kiezer.