Stemmen op Poetin (4)

Mijn BBC-collega maakte zondag en maandag een verhelderend filmpje over de verkiezingen (BBC).  Vooral de carrousel en de druk van de autoriteiten op de kiezers om op Poetin te stemmen worden daarin uitgelegd. Wil je je salaris hebben, stem dan op Poetin. Het is een beetje zoals het vroeger in de katholieke gewesten van Nederland was, waar de Paus je kon dwingen op de RKSP of de KVP te stemmen.

In Sint–Petersburg is  door waarnemers inmiddels een forse stembusfraude aangetoond. Die vond niet plaats tijdens het stemmen zelf, maar bij de Centrale Kiescommissie, via een computerprogramma, waardoor Poetin per stembureau soms enkele honderden extra stemmen kreeg toebedeeld. Die getallen staan in de een na laatste kolom van het staatje: (klik). Poetins tranen over zijn overwinning in de eerste ronde zijn dus waarschijnlijk misplaatst. Misschien moeten de gouden borden in zijn huis in Novo -Ogarjovo nog even in de kast blijven, net zoals van de  26 privépaleizen van de leider - ook dat in Zuid-Frankrijk - voorlopig maar even moet worden volgehouden dat ze staatseigendom zijn.