Rutte niet overtuigd door rapport PVV over euro

In tegenstelling tot de PVV ziet premier Rutte wel heil in het behoud van de euro. Foto NRC / Roel Rozenburg

Mark Rutte (VVD) is nog niet overtuigd van de noodzaak om de gulden weer in te voeren. Dat verklaarde de premier vanmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer, meldt persbureau Novum.

“Ik ben nog niet overtuigd van wat ik tot nu toe gezien heb”, zei Rutte over het rapport van Lombard Street Review dat gedoogpartner Geert Wilders (PVV) gisteren presenteerde. Het bureau trok daaruit de conclusie dat de euro Nederland de afgelopen tien jaar veel geld heeft gekost. Wat Wilders betreft wordt de gulden weer ingevoerd als Nederlandse munteenheid.

Het herinvoeren van de gulden is goedkoper dan doorgaan met de euro. Maar, als Nederland de euro zou verlaten, kost dat alsnog wel veel geld, zei Wilders gisteren. Uit het onderzoek zou blijken dat de euro Nederland veel meer heeft gekost dan opgeleverd.

“Ik denk dat de euro wel een goede zaak is”, zei Rutte. Hij verwees naar de start van de financiële crisis in 2008 en het failliet van de bank Lehman Brothers. Als Nederland met zijn grote financiële sector toen nog de gulden zou hebben gehad, zou het land er een ‘stuk slechter’ voor hebben gestaan. “De gulden zou kapot gespeculeerd zijn tijdens de crisis.”

Zowel de VVD als het CDA hebben openlijk sceptisch gereageerd op het rapport, zo schrijft NRC-redacteur Erik van der Walle vandaag:

“Vooral de schade aan de export wordt volgens hen door Lombard onderschat, als de nieuwe gulden veel duurder wordt. Juist in Zwitserland en Zweden klagen bedrijven over hun dure munt. Verder blijft Nederland zijn verplichtingen houden ten opzichte van Griekenland, met of zonder euro.”

Rutte wilde verder niet zeggen of het rapport over de gulden wordt betrokken bij de onderhandelingen in het Catshuis over nieuwe bezuinigingen. Wat daar wordt besproken, blijft geheim, aldus de premier.