RIVM bekijkt overdraagbaarheid Schmallenbergvirus dier op mens

Nederlandse schapenbedrijven zijn zwaar getroffen door het Schmallenbergvirus

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat onderzoeken of het Schmallenbergvirus kan worden overgedragen van dier op mens. Het virus kan ernstige afwijkingen en ziekte veroorzaken bij jonge koeien, geiten en schapen.

De kans dat dat daadwerkelijk kan, acht het RIVM overigens klein. Maar om daar helemaal zeker van te kunnen zijn, begint het RIVM binnenkort een onderzoek onder veehouders en dierenartsen.

De studie richt zich op veehouders en dierenartsen, omdat die het meest in aanraking komen met zieke dieren. Het RIVM vandaag:

“Mocht het virus toch wel mensen kunnen infecteren, dan zou dat bij deze groep te zien moeten zijn.”

Het RIVM verwacht de eerste resultaten van het onderzoek in april te hebben.

Eerste besmettingen in december ontdekt

Het Schmallenbergvirus is in Nederland inmiddels aangetoond op 144 geiten-, schapen- en rundveebedrijven. Het Schmallenbergvirus kan ziekte veroorzaken bij jonge koeien, geiten en schapen.

De ziekte is nieuw in Nederland. De eerste meldingen uit stammen uit begin december. Toen werd de dierziekte aangetroffen bij misvormd geboren lammetjes. Zij hadden afwijkingen zoals een scheve nek, een waterhoofd en stijve gewrichten.

De meeste misvormde dieren worden dood geboren. Levend geboren dieren zijn niet levensvatbaar. Het virus is vernoemd naar de Duitse plaats Schmallenberg, waar het virus in november bij runderen werd aangetroffen.