Regio oost-Libië onder zelfbestuur - ‘totale chaos in het land’

Stamleiders en militiecommandanten wonen het congres in de Libische regio Cyrenaica bij dat vanmiddag zelfbestuur heeft verklaard. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

Duizenden stamhoofden en militieleiders in het oosten van Libië hebben dinsdag in Benghazi semi-autonoom bestuur uitgeroepen, meldt persbureau Novum. Het besluit is koren op de molen van critici die vrezen voor een definitieve opsplitsing van het land.

De Libische Nationale Overgangsraad, de interim-regering van Libië, heeft zich bij herhaling uitgesproken tegen de oprichting van een semi-autonome oostelijke regio en waarschuwt tegen de opdeling van het Noord-Afrikaanse land.

‘Zelfbestuur is weerspiegeling van versplintering Libië’

Buitenlandredacteur voor NRC Handelsblad Carolien Roelants zegt over de situatie:

“Dit zelfbestuur is semi-autonoom, maar wat dat precies inhoudt weet niemand. Het is een enorm statement van ontevredenheid over de centrale regering in Tripoli. Men voelt zich verwaarloosd. Tegelijkertijd is het een weerspiegeling van de versplintering van Libië sinds de val van Moammar Gaddafi.”

‘Totale chaos in het land’

Volgens Roelants zijn de rebellen al eerder opgeroepen tot het inleveren van hun wapens, maar heeft niemand daar gehoor aan gegeven:

“Het is totale chaos in Libië en de centrale regering staat machteloos. Het kabinet is destijds namelijk zo samengesteld dat iedereen tevreden werd gehouden. Het gevolg is een zwakke regering met een premier waartegen niemand bezwaar had en een regering die niets doet. Het nadeel van een zelfbenoemd bestuur is dat het geen gezag heeft.”

‘Nachtmerriescenario: honderden dictaturen in plaats van democratieën’

Roelants denkt dat de situatie nu alleen maar kan verergeren. Ze schetst een nachtmerriescenario:

“In het ergste geval zal Libië versplinteren in honderden rijkjes. Die zullen niet democratisch zijn, maar dictaturen worden. Al deze milities hebben laten zien dat ze geen bemoeienis met hun zaken accepteren. Ze hebben hun eigen gevangenissen waarin al de vreselijkste dingen gebeurd zijn.”

In Benghazi, dat in de olierijke provincie van Cyrenaica ligt, benoemden ruim 3000 afgevaardigden op een congres een raad die het dagelijks bestuur op zich neemt van de nieuwe regio, die zich uitstrekt van de kuststad Sirte tot aan de grens met Egypte.

Ahmed al-Zubair, politiek gevangene ten tijde van het regime van Moammar Gadhafi, is benoemd tot leider van de nieuwe regio. Opmerkelijk is dat hij ook zitting heeft in de Overgangsraad. Al-Zubair beloofde de rechten van de nieuwe regio te beschermen, maar zei tegelijkertijd de autoriteit van het Libische interim-bestuur niet te zullen ondergraven.