Politiebonden stoppen met bekeuren om cao

De acties worden vandaag uitgebreid naar het noorden van het land.

In een poging de door hen gewenste cao af te dwingen, zijn de politiebonden gisteren begonnen met ‘publieksvriendelijke’ acties. In Flevoland, Gooi en Vechtstreek en Utrecht zijn agenten vanaf twaalf uur ’s middags gestopt met het uitdelen van boetes voor lichte vergrijpen. De acties worden vandaag uitgebreid naar de noordelijke provincies.

De politiebonden ACP, NPB en VMHP hadden minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) een ultimatum gesteld met eisen over inkomensverbetering en vroegpensioen. Zij willen 3 procent meer loon, de minister wil de salarissen niet verhogen. Omdat de eisen van de politiebonden om twaalf uur niet waren ingewilligd, zijn de bonden tot maatregelen overgegaan. „De minister heeft ons geen verdere onderhandelingsruimte gegeven”, aldus de ACP-woordvoerder. „Daarom zat er voor ons niets anders op dan tot publieksvriendelijke acties over te gaan.”

Opstelten zei vrijdag nog dat hij niet onder de indruk is van dat pressiemiddel. Hij ging ervan uit dat de bonden niet tot acties zouden overgaan. Volgens Opstelten betekenen de acties niet dat automobilisten zich niet meer aan de maximumsnelheid hoeven te houden. „Te hard rijden mag nooit, en dat weet u best.”

Volgens de ACP zijn politieagenten „professioneel genoeg” om het onderscheid te maken tussen een kapotte fietslamp en roekeloos rijgedrag. „Gevaarlijke situaties blijven wij gewoon bekeuren.” NRC