In beeld

Overstromingen in Australië

Een groot deel van de Australische provincie New South Wales staat onder water. Op sommige plekken kampen bewoners met de ergste overstromingen in 160 jaar. Volgens een woordvoerder van de reddingswerkers in de krant The Sydney Morning Herald kan de overlast nog wel tot april aanhouden. Het duurt nu eenmaal even voor dat al het water zijn weg weet te vinden richting de kust. De regio Wagga Wagga, zo’n 600 kilometer ten noordwesten van Sydney, is al tot rampgebied uitgeroepen. Ruim 9.000 mensen hebben daar hun huizen moeten ontvluchten. Dat gebeurde niet meer op zo'n schaal sinds 1853. In Wagga Wagga viel de afgelopen week, sinds 27 februari, maar liefst 188 millimeter neerslag. Ter vergelijking: in Nederland regent het over een heel jaar normaal gesproken zo’n 700 tot 800 millimeter. Al het water in Australië moet de komende maand via de rivieren Lachlan en Murrumbidgee zijn weg naar de oceaan vinden. In heel New South Wales zijn tot op heden 13.000 mensen uit hun huizen verdreven, 7.000 zijn door het water in hun huis afgesloten van de buitenwereld.
De wijk Noord-Wagga in het noordwesten van de Australische staat New South Wales staat gedeeltelijk onder water. Meer dan 9.000 mensen moesten er al worden geëvacueerd, ook omdat meteorologen voorspellen dat de Murrumbidgee rivier pas vanavond zijn hoogste punt bereikt. Reuters / Daniel Munoz
Huizen stonden vanochtend al half onder water in Wagga Wagga, en het peil zal dus nog stijgen Reuters / Daniel Munoz
Bewoners van Wagga Wagga wachten op vrachtwagens met zandzakken om hun huizen mee te beschermen tegen het water. Reuters / Daniel Munoz
Andere bewoners van Wagga Wagga laden juist de benodigde zandzakken in de trucks, die ze naar de rand van het getroffen gebied moeten brengen. Reuters / Daniel Munoz
Een vrouw kijkt uit over het overstroomde land voor haar huis in Wagga Wagga. Meer dan 13.000 mensen hebben hun huis al moeten ontvluchten, 7.000 mensen zijn volledig geïsoleerd komen te zitten in hun woning. Reuters / Daniel Munoz
Bewoners van Wagga Wagga kijken hoe een straat pardoes in het water verdwijnt. Reuters / Daniel Munoz
Spinnen hebben hun webben gesponnen rond droge takken die uitsteken boven de overstroomde gebieden in Wagga Wagga. Reuters / Daniel Munoz
Een hond loopt door de spinnenwebben vlak naast een overstroomd gebied in Wagga Wagga. Reuters / Daniel Munoz
Een huis is zelfs volledig omringd met duizenden spinnenwebben, allemaal gesponnen op de laatste plekken waar het water tot nu toe nog niet wist te komen. Reuters / Daniel Munoz
Een ander huis omgeven door spinnenwebben in Wagga Wagga. Reuters / Daniel Munoz
Overstromingen hebben het plaatsje Alice Edwards Village over land volledig afgesloten van de rest van de wereld. Reuters / New South Wales Police