Over de haag

Politesse bij de PvdA

Echt gemeen zijn ze nog niet tegen elkaar, de kandidaten voor het partijleiderschap van de PvdA. Maar de voorkomendheid is er wel wat van af, zo bleek gisteren in Amsterdam bij het derde debat tussen de vijf Kamerleden. Nebahat Albayrak probeerde een vraag over bezuinigingen een positieve draai te geven: „Ik wil het besparingen noemen, geen bezuinigingen.” Martijn van Dam sprong erop: „Wel een beetje Maxime Verhagen-talk, Nebahat.” Dat Van Dam zijn collega ervan beschuldigde op de oude CDA-aartsvijand te lijken, was wat onvriendelijk. Maar hij moet iets om zich in de kijker te spelen. Het jonge Kamerlid lijkt vooralsnog maar weinig kiezers te trekken.

Politesse bij PvdA (2)

Nebahat Albayrak was overigens een snelle leerling. Een PvdA’er uit de zaal wilde weten hoe de kandidaten hem in het hart zouden raken. Diederik Samsom vond die vraag ongemakkelijk, en probeerde zich eronder uit te werken: „Ik heb geen zin om op commando een ingestudeerd verhaal te houden.” Een morrende zaal. En ook geen verstandig argument van Samsom, die van alle kandidaten de meeste ingestudeerde verhalen heeft. Albayrak rook haar kans, toen hij weer over zijn werk als straatcoach begon. „Je zou toch geen ingestudeerde verhaaltjes geven?”

De Macher geeft advies

Ruud Lubbers denkt mee. Zo is zijn stijl altijd geweest. Dus toen de oud-premier gisteren voor een speciale viering in Nieuwspoort verscheen, wist hij de oplossing voor de tussenformatie in een paar zinnen samen te vatten. Verhoog de btw met één procent, beperk de duur van de WW, voer de verhoging van de AOW-leeftijd eerder in, voer eigen bijdragen in de zorg in en vereenvoudig het ontslagrecht. Over drie weken (of zoveel langer als de tussenformatie duurt) blijkt hoe groot het politiek gevoel van de eertijdse Macher nog is.

Facebook-gate

Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) kapittelde onlangs de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika omdat hij in 2010 op Facebook steun had betuigd aan een anti-PVV-pagina. Gevolg: woede onder zijn ambtenaren. Inderhaast werd op het ministerie een debat georganiseerd. Dankzij ambtenaar Aldrik Gierveld weten we meer. Hij twittert: „Moderne diplomaat heeft sociale media volledig in zijn genen. Ja zegt overgrote meerderheid op min BZ.” En: „Fouten maken mag. Niemand is voor zero tolerance.” Nu hopen dat de conclusies Rosenthal ook bereikt hebben. Hij was in het buitenland.

Urk kan opgelucht zijn

Is het omdat de SGP bij de tussenformatie op de achtergrond ook meepraat? Marlies Veldhuijzen van Zanten is in ieder geval mild voor Urk en Staphorst. D66 wilde dat de staatssecretaris de gemeenten op de vingers tikt omdat zij, anders dan gemeenten elders in het land, weinig tot geen informatie op hun websites geven over abortus en homoseksualiteit. De staatssecretaris laat de Kamer weten dat de mensen in Urk en Staphorst ook internet hebben en dus elders informatie kunnen vinden.

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.