Opa kon al die namen niet onthouden

Greet Kusse-Okkerman (1), administratief medewerker.

„Wat je op deze foto ziet, is een typisch gevalletje babyboomgeneratie en katholieke familie. De foto is genomen op de 75ste verjaardag van mijn opa, in 1963. Ik was de dag ervoor negen geworden.

Mijn opa, Antoon Okkerman (2), werd geboren in 1888. Hij kreeg 14 kinderen en 75 kleinkinderen. Een van zijn kinderen stierf op zijn negentiende. Dat was oom Dolf. Een aantal kleinkinderen is naar hem vernoemd, wat nogal eens tot verwarring leidde. Na deze foto zijn er nog twee kinderen geboren.

Opa woonde in een kerkdorp nabij Kamerik. Zijn 75ste verjaardag vierde hij op een nabijgelegen boerderij. Ik weet niet meer precies wat we hebben gedaan. We hebben deze foto laten maken, en daarna zijn we gaan eten. Wie al dat eten klaar maakte? Geen idee. De vrouwen uit de omgeving zullen wel hebben geholpen. Na afloop kregen we een speelgoedje.

Bij dit feest stonden sigaretten en sigaren op tafel. Mijn opa vond het prachtig als zijn kleinzoons een sigaretje opstaken, maar hij schrok wel toen kort daarna de berichten doorkwamen over de risico’s.

De meeste kleinkinderen kende mijn opa niet van naam, wel wist hij van welk kind ze waren. En voor het gemak sprak hij al die kleinkinderen aan met ‘zo, best kind’.

In 1965 is mijn opa overleden. Hij verongelukte met zijn Daf. Maar een keer in de vijf jaar komen de neven en de nichten nog altijd bij elkaar. Dan zijn we met zo’n honderd man. Laatst hebben we in de bedrijfskantine van een van de neven gegeten. En gepraat. En dan is het wel weer mooi geweest en gaan we naar huis.”

Gezocht: liefst recente groepsfoto’s met een verhaal. Mail uw (digitale) foto met toelichting naar mensen@nrc.nl