Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

‘Onderzoek Erasmus MC: antidepressiva schaden foetus’

Een van de bekendere SSRI's is Fluoxetine, beter bekend als Prozac. Foto Reuters / Darren Staples

Het meest voorgeschreven antidepressivum blijkt bij zwangere vrouwen schadelijk voor de foetus. Na gebruik van antidepressiva van het tpye SSRI hebben baby’s vaker een verstoorde hersenontwikkeling.

De Volkskrant schrijft vanochtend op basis van onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam dat de kinderen ook vaker autisme zouden ontwikkelen. Biomedisch wetenschapper van de afdeling jeugdpsychiatrie Hanan El Marroun onderzocht bijna achtduizend zwangere vrouwen. De onderzoeker ontdekte dat kinderen van vrouwen die SSRI’s gebruiken met een kleinere hoofdomvang worden geboren. Dat heeft een waarschijnlijk blijvend negatief effect op de hersenontwikkeling.

“Hersengroei en hoofdgroei zijn heel nauw verbonden. Na de geboorte wordt die achterstand in hoofdgroei mogelijk ingelopen, maar de negatieve invloed die het te kleine hoofdje had op de hersenontwikkeling blijft waarschijnlijk bestaan.” - arts en epidemioloog Henning Tiemeier, onderzoeksleider.

De onderzochte kinderen zijn inmiddels vijf jaar oud. De groep waarvan de moeder SSRI’s slikte, heeft meer autistische problemen. De resultaten van het onderzoek zijn dinsdagochtend gepubliceerd in de Archives of General Psychiatry.

Van SSRI’s wordt onterecht gedacht dat ze veilig zijn, zegt onderzoeksleider Henning Tiemeier in de krant. Hij wijst erop dat de helft van de zwangere vrouwen die het antidepressivum slikken niet ernstig psychisch ziek is. “Het risico dat zij depressief worden, zou je in het belang van het kind moeten nemen.” Arts en onderzoeker Ivan Wolffers zegt in de Volkskrant dat de Rotterdamse onderzoeksresultaten ‘niet zo spectaculair, maar wel waardevol’.

“De gevonden effecten zijn klein, maar het is wel heel goed dat weer eens wordt benadrukt dat bij lichte en milde depressies SSRI’s niet de voorkeur verdienen.”