Onderwijsprotest in Arena

De Amsterdam Arena was vanmiddag gevuld met leraren en leerlingen die protesteerden tegen bezuinigingen op het passend onderwijs. Foto Olivier Middendorp

In de Amsterdam Arena kwamen vanmiddag naar schatting 50.000 leraren en ondersteunend onderwijspersoneel bijeen om te protesteren tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs. Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) trekt vanaf volgend jaar jaarlijks 300 miljoen euro minder uit voor de begeleiding van leerlingen die speciale zorg nodig hebben door een handicap of gedragsproblemen.

Volgens onderwijsvakbonden is vandaag op 3.362 scholen gestaakt, zeker 1.737 scholen hebben hun deuren helemaal gesloten (op een totaal van 6.850). Het gaat om basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs. Het is de grootste onderwijsmanifestatie sinds jaren. In 1982 demonstreerden 40.000 tot 50.000 mensen op het Malieveld in Den Haag tegen plannen van minister Deetman.