Nick Clegg: populisme is geen antwoord

Vlak voor zijn bezoek aan Nederland waarschuwt de Britse vicepremier Nick Clegg voor in zichzelf gekeerdheid.

De ware liberaal gelooft in openheid, vindt Nick Clegg. In zichzelf gekeerdheid „houdt een gevaar in”. Als „een ouderwetse liberaal” gelooft hij „dat áls wij in een geglobaliseerde wereld onze burgers banen willen geven, hoop, optimisme, veiligheid en zekerheid, dat we dan naar buiten moeten kijken. Naar binnen kijken geeft valse zekerheid.”

Wie kijkt er dan naar binnen?

„Ik zie het overal. In de Nederlandse politiek zijn er sterke geluiden, zoals Geert Wilders die duidelijk een meer naar binnen gerichte visie heeft, en die geluiden zijn er ook in de Britse politiek. Het is onvermijdelijk wanneer een samenleving zich zorgen maakt dat het aantrekkelijker wordt om te kijken naar makkelijke populistische oplossingen. Maar dat zijn geen goede oplossingen.

„Het is een constant geduw en getrek, of het nu om Europa gaat, immigratie of culturele identiteit. Mark Rutte heeft er mee te maken, ik heb er mee te maken. Maar wij liberalen hebben een duidelijke filosofie, en dat is dat je dergelijke krachten moet minimaliseren.”

Sommige Conservatieven, uw coalitiepartners, willen dat het Verenigd Koninkrijk de EU de rug toekeert.

Clegg erkent dat hij „nog meer moet doen” om Europese successen uit te leggen, zoals de interne markt: „Vooral voor een open economie als de onze is die van belang. Ik denk dat de meeste mensen dat begrijpen. Waar je discussie over krijgt, is wat dat in de praktijk betekent. Maar je kan geen interne markt hebben zonder dat je bereid bent wetten op te stellen. Als je dat niet doet, krijg je 27 verschillende regels.”

U weet uw Liberaal-Democratische visie onvoldoende over te brengen, u daalt in de peilingen. The Economist vatte het samen met ‘hij is Brit, geen Nederlander’. Klopt dat?

Clegg gaat over in het Nederlands, de taal van zijn moeder. „Luister, in Nederland kent men coalities, maar hier is het een nieuw fenomeen. Gek genoeg begrijpen gewone mensen veel sneller dan politici dat het af en toe goed is dat twee partijen samenwerken in een tijd waarin we samen problemen moeten oplossen.”