Netanyahu: Obama begrijpt ons recht op zelfverdediging tegen Iran

"Israël moet meester van zijn lot blijven", zei Netanyahu, onderstrepend dat Israël vooral zelf beslissingen neemt ten aanzien van Iran. Foto AP / Cliff Owen

Barack Obama ‘begrijpt het standpunt van Israël’ dat de joodse staat het recht heeft zich tegen een nucleaire dreiging uit Iran te verdedigen. Dat heeft Benjamin Netanyahu gisteravond laat na een onderhoud met de Amerikaanse president gezegd.

Netanyahu verwoorde dat standpunt de afgelopen dagen verschillende keren. De Israëlische premier gaf nog maar eens aan dat het land het dreigement niet heeft laten varen om Iran aan te vallen als Teheran niet stopt met verdachte onderdelen van zijn atoomprogramma.

Israël en de Verenigde Staten verdenken Iran ervan in het geheim aan kernwapens te werken. De VS zijn bang dat Israël wellicht op korte termijn tot een aanval overgaat, wat in de ogen van Washington prematuur zou zijn.

Obama liet aan het begin van zijn besprekingen met Netanyahu weten dat de Israëlische premier en hij de voorkeur geven aan een diplomatieke oplossing, maar dat de VS alle opties openhouden. Netanyahu herinnerde zijn gastheer eraan dat Israël zijn eigen afweging maakt en ‘meester van zijn lot’ moet blijven. Obama zei eerder al tegen de Israëlische premier dat hij weinig op had met ‘loze oorlogstaal‘ in deze kwestie.

    • Jules Seegers