Melkerts mond een zure streep

Debutant Pim Fortuyn glorieerde in het tv-debat van 6 maart 2001.

Toenmalig VVD-leider Hans Dijkstal had in de nacht van 6 op 7 maart 2002, nu tien jaar geleden, niet de illusie dat er nog meer dan „een paar mensen” naar de televisie keken om hem met vijf andere partijleiders te zien debatteren over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen.

Dijkstal, overleden in 2010, zat er volledig naast. 875.000 Mensen waren tot na middernacht opgebleven om het debat te zien. En de volgende dag hadden miljoenen mensen de steeds weer herhaalde hoogtepunten gezien van wat met recht historische televisie kan worden genoemd.

Het was de nacht waarin de politieke buitenstaander Pim Fortuyn de doodsteek toebracht aan de representanten van de oude politiek. Bij die actie werd hij flink geholpen door zijn slachtoffers: Dijkstal en PvdA-leider Ad Melkert. Met uitgesproken minachting zaten zij tegenover dé grote winnaar van die dag. Als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam had Fortuyn vanuit het niets 17 van de 45 raadszetels veroverd.

Vooral de houding van Melkert was ontluisterend: onderuitgezakt, met een chagrijnig gezicht probeerde hij alle gezichtscontact met Fortuyn te vermijden. Hoe lomper hij werd, hoe meer Fortuyn groeide. „Ik vind het jammer de heer Melkert niet wat vrolijker kijkt. Ik hoop dat ie nog ontdooit”, sarde hij.

In de documentaire De dag dat Pim Fortuyn won blikken de helpers van de lijsttrekkers tien jaar later terug. Hun verbazing over de afgang is nog net zo groot als toen.

    • Mark Kranenburg