Loopt het uit de hand? Zeg dan sorry

Ruziemaken is net seks. Het komt vooral voor binnen relaties, maar sommigen doen het ook op kantoor. Meestal wordt de opwinding geleidelijk opgebouwd, tot er geen houden meer aan is. Bij de ontlading kan worden gevloekt, gehuild, gekreund en er worden vaak namen geroepen, zoals die van het opperwezen. Als je een luidruchtig type bent, zullen je buren zich zeker af en toe afvragen met welke van de twee activiteiten je bezig bent.

En net als bij seks moddert iedereen ook in ruzies maar wat aan en leert iedereen louter van zijn eigen relaties. Niemand die je ooit uitlegt hoe het precies moet. Tot nu toe dan. Ga er maar eens lekker voor zitten.

1Wees niet bang. Het is heel logisch om bang te zijn voor ruzie, zeker als het gaat om ruzie met iemand die belangrijk voor je is. Ruzie kan voelen als het kapotmaken van die relatie. Angst voor ruzie is in feite angst voor psychische pijn. Allemaal heel evolutionair voordelig en zo, maar wie ruzie wil leren maken, heeft niks aan angst. Heb je vaak heel pijnlijke ruzies met iemand die op een of andere manier belangrijk is, vraag je dan af of die persoon niet gewoon uit je leven moet verdwijnen. Als dat een goed idee lijkt en het kan: doen! Maak hem of haar anders psychisch onbelangrijk. Gaat het bijvoorbeeld om je baas, stel je dan voor dat hij of zij in oud ondergoed zo tegen je staat te schreeuwen.

2 Ken de feiten. Niet per se de feiten over het onderwerp van een ruzie, dat is nergens voor nodig. Bij een flinke ruzie wordt er toch min of meer verwacht dat je de zaken in je voordeel verdraait. Maar de feiten over ruzie. Zo zijn er mensen die denken dat ruzie essentieel is voor een goede liefdesrelatie. Daar is geen enkel bewijs voor. Er zijn mensen die zulks beweren omdat ze ruzie maken leuk vinden – en dat kan het soms ook best zijn. Het is handig om redelijk in het begin van een relatie, als u nog makkelijk weg kunt, duidelijk te krijgen hoe uw partner over ruzie denkt. Een goed beeld daarvan en enige overeenstemming erover zijn wél essentieel voor een goede liefdesrelatie.

Bij ruzie op kantoor is een goed beeld van uw tegenstander ook belangrijk, want dan zijn er vaak statusverschillen in het spel. Hoe liggen de verhoudingen precies? Wie is het kwetsbaarst?

3 Zie ruzie als een spel. Beschouw ruzie als de modernste, beschaafdste variant op duel of apenrotsgevecht: fysiek dood kun je niet en verder is veel geoorloofd. Ook strategisch ‘verliezen’ om de schade te beperken – eigenlijk win je dan immers, je bereikt het best mogelijke. Het wapenarsenaal is schier onuitputtelijk: ineens is stemverheffing toegestaan, en sarcasme; de ergste waarheden (én leugens) mogen worden verteld. Als je een vrouw bent en je tegenstander is er gevoelig voor, kun je zelfs overwegen te gaan huilen. Kom op, geen scrupules: straks is de emancipatie voltooid en dan kan het niet meer. Heb er lol in!

4 Blijf hoffelijk. Pas wel op dat je niet té goed ruzie leert maken. Let op wat de ander aankan. Is het voor hem of haar ook nog steeds een spel, of ben je iemand kapot aan het maken? Dat is niet de bedoeling; we leven niet meer op die apenrots. Dus: gebruik geen geweld, noch fysiek, noch psychisch. Het hoeft niet leuk te blijven, maar het moet wel weer snel leuk kunnen worden. Dreigt een ruzie uit de hand te lopen, wees dan de wijste: zeg sorry en maak het goed.

De rubriek ‘Spoedcursus’ biedt hulp bij alledaagse bezigheden en problemen.

    • Ellen de Bruin