Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Leden LulzSec aangehouden - ‘leider’ bekent schuld

De vermoedelijke leider van LulzSec geeft toe dat hij schuldig is aan het uitvoeren van aanvallen op bedrijven als PayPal en Mastercard. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten die vandaag zijn ingezien door Reuters. De top van de groep zou opgepakt zijn.

Een 'verklaring' van LulzSec in 'ASCII-art' - een stijl die de groepering vaak achterlaat op gehackte sites.

De vermoedelijke leider van hackersgroepering LulzSec geeft toe dat hij schuldig is aan het uitvoeren van aanvallen op bedrijven als PayPal en Mastercard. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten die vandaag zijn ingezien door persbureau Reuters. De top van de groep zou opgepakt zijn.

Een anonieme bron bij de Amerikaanse autoriteiten maakte vandaag bekend dat een aantal leden van LulzSec is opgepakt en wordt aangeklaagd in New York.

Hector Xavier M., volgens Justitie in de VS de leider van de groep, zou in staat van beschuldiging worden gesteld voor twaalf hacks. De man, ook bekend als ‘Sabu’, zou meegewerkt hebben met de autoriteiten, waardoor meer verdachten opgepakt konden worden.

Twitter avatar LulzSec The Lulz Boat PayPal accounts? We threw them on the GROOOOUUUUUND! http://t.co/acOBZ83 #OpPayPal

De 28-jarige New Yorker zou volgens tijdschrift Wired maandenlang undercover voor de FBI zijn ingezet. Met de informatie die M. doorgaf zijn verdachten in Groot-Brittannië, Ierland en de Verenigde Staten aangehouden. Volgens persbureau AP zijn vijf personen in staat van beschuldiging gesteld.

Leden van LulzSec, een afkorting van Lulz Security, hebben eerder beweerd samen met de collega’s van Anonymous verantwoordelijk te zijn voor een reeks cyberaanvallen op grote bedrijven, overheidsinstanties en de autoriteiten.

LulzSec, Anonymous en AntiSec stelden een gezamenlijk statement op rond de hack op PayPal:

“In recent weeks, we’ve found ourselves outraged at the FBI’s willingness to arrest and threaten those who are involved in ethical, modern cyber operations. Law enforcement continues to push its ridiculous rules upon us - Anonymous “suspects” may face a fine of up to 500,000 USD with the addition of 15 years’ jailtime, all for taking part in a historical activist movement. Many of the already-apprehended Anons are being charged with taking part in DDoS attacks against corrupt and greedy organizations, such as PayPal.

What the FBI needs to learn is that there is a vast difference between adding one’s voice to a chorus and digital sit-in with Low Orbit Ion Cannon, and controlling a large botnet of infected computers. And yet both of these are punishable with exactly the same fine and sentence.”

In juli vorig jaar werden een aantal Nederlanders aangehouden die in verband werden gebracht met LulzSec.