Kortkolom buitenland

Proces tegen Hema om ontslag moslima België

Brussel. Het ‘Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding’ in België begint een rechtszaak tegen de Hema wegens het ontslag, vorig jaar, van een werkneemster met een hoofddoek. Doel is een principiële uitspraak te krijgen over het dragen van een hoofddoek op de werkvloer. Volgens Jozef De Witte, directeur van het centrum dat in België klachten wegens discriminatie onderzoekt, zijn er steeds vaker bedrijven die „worstelen” met de vraag of een hoofddoek moet worden toegestaan of niet. Het ontslag van de Hemawerkneemster, een Vlaamse die tot de islam was bekeerd, leidde vorig jaar tot ophef. Het was haar eerst wel toegestaan om een hoofddoek te dragen, in de Hemavestiging in het Vlaams-Limburgse Genk, maar na klachten van klanten was de winkel daar op teruggekomen. (NRC)

Doodvonnis Iran tegen Amerikaan vernietigd

Teheran. Het Iraanse Hooggerechtshof heeft gisteren het doodvonnis tegen een Amerikaan van Iraanse afkomst wegens spionage voor de CIA vernietigd. Amir Hekmati wordt opnieuw berecht, aldus een gerechtelijke woordvoerder. Hekmati werd in december opgepakt en in januari veroordeeld door een revolutionaire rechtbank. Vorige maand kon zijn in de Verenigde Staten wonende moeder hem in de gevangenis bezoeken, wat als een aanwijzing van een mogelijke versoepeling van het Iraanse standpunt werd gezien. De zaak heeft de spanningen tussen Iran en de VS nog verder laten stijgen op een moment waarop de crisis over het omstreden Iraanse nucleaire programma al escaleert. (AP)

Zeker 65 doden door cycloon in Madagascar

ANTANANARIVO. De cycloon Irina heeft aan 65 mensen in Madagascar het leven gekost. De meeste kwamen om in het zuidoostelijke district Ifanadiana. Dat hebben de autoriteiten van het eiland gisteren bekendgemaakt. De storm trok vorige week over Madagascar voordat hij richting Zuid-Afrika en Mozambique ging, waar zeker een persoon omkwam. Irina was de tweede dodelijke storm van het seizoen. Vorige maand maakte cycloon Giovanna 35 dodelijke slachtoffers. Het cycloonseizoen loopt meestal tot eind februari. (AFP)

Dodental explosies in Brazzaville naar 236

Brazzaville. Het dodental van een serie explosies in een wapendepot in Congo-Brazzaville is opgelopen tot 236. Dat heeft de staatsradio vandaag bekendgemaakt. Het cijfer is gebaseerd op het aantal lichamen in een mortuarium in de hoofdstad Brazzaville, waar zondag een wapendepot bij een kazerne explodeerde. Internationale experts proberen te voorkomen dat het oversloeg naar een tweede, groter depot. Het ontploffingsgevaar is nog niet geweken. (AP)