Kortkolom binnenland

Eenhoorn onderzoekt ‘seksrel’ in Wassenaar

Den Haag. Bas Eenhoorn, burgemeester van Alphen aan den Rijn, begeleidt het onderzoek naar de Wassenaarse ‘seksrel’. Een nazit van een raadsvergadering op 13 februari in het Wassenaarse raadshuis de Paauw liep uit op een nachtelijk drinkgelag. Daarbij zou wethouder en locoburgemeester Henk de Greef (VVD) te veel hebben gedronken en ongepaste seksuele opmerkingen hebben gemaakt tegen een vrouwelijk raadslid. De Greef ontkent de beschuldigingen. Het Wassenaarse college van burgemeester en wethouders kondigde een aangifte wegens smaad aan tegen de raadsleden die de kwestie middels schriftelijke vragen openbaar maakten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), dat Eenhoorn vanuit „zijn grote ervaring in het openbaar bestuur” zal begeleiden als „bestuurlijke meelezer”. Het college wil nu eerst de uitkomsten van het BING-onderzoek afwachten voordat besloten wordt om aangifte te doen. (NRC)

Vingerafdruk bij verblijfsvergunning

Den Haag. De overheid gaat vingerafdrukken en digitale pasfoto’s van buitenlanders die een verblijfsvergunning aanvragen centraal opslaan. Hiermee denkt minister voor Immigratie, Integratie en Asiel Gerd Leers (CDA) identiteitsfraude beter te kunnen aanpakken. Het gebruik van zogeheten biometrische gegevens wordt ook ingevoerd bij gezinsmigratie en bij verblijfsvergunningen voor studie of werk, blijkt uit een wetsvoorstel dat Leers naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Voor asielzoekers verandert er niets. Zij moeten al een vingerafdruk en foto achterlaten wanneer zij asiel aanvragen. (Novum)

Helikopter met laser beschenen

amsterdam. Een helikopter van de luchtmacht is maandagavond tijdens een trainingsvlucht boven het Friese Sint Annaparochie drie keer beschenen met een laser. Volgens een woordvoerder van de luchtmacht is de helikopter, die in Leeuwarden is gestationeerd, veilig geland. Naar het beschijnen van de helikopter, die onder meer wordt gebruikt voor zoekacties en reddingsvluchten, is een onderzoek ingesteld. Piloten kunnen worden verblind door lasers. „Een auto zet je als dat gebeurt nog redelijk makkelijk aan de kant, maar met een helikopter die in de lucht vliegt, is dat toch heel anders”, aldus de woordvoerder. (Novum)

Niet goed, geld van psychiater terug

Rotterdam. Patiënten met psychische problemen krijgen van de instelling Interapy geld terug als ze ontevreden zijn over hun behandeling. De instelling voor online geestelijke gezondheidszorg geeft ontevreden klanten dan hun eigen bijdrage van 200 euro aan de zorgverzekeraar terug. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) voerde dit jaar een eigen bijdrage in voor patiënten die hulp van een psychiater nodig hebben. Daarmee hoopt ze het beroep op deze gespecialiseerde zorg af te remmen. (NRC)