Knol mag meer zeggen

Pop

Tim Knol

Theatertour Van Huis Uit. Tournee t/m 20 maart. ***

Rockmuzikanten laten zich graag verleiden tot een theatertournee. Een aandachtig aan de stoelen gekluisterd publiek is ze veel waard, vergeleken bij het clubcircuit waar steeds vaker schaamteloos door de muziek heen wordt gekwebbeld. Niet alle muzikanten realiseren zich dat het theater andere eisen stelt. Tim Knol en zijn band pakten die uitdaging laconiek op, met een repertoire dat hun na twee jaar ‘on the road’ past als een dierbaar oud overhemd. Als singer/songwriter met een goed ingespeelde band kent Tim Knol zijn gelijke niet in Nederland. Als 22-jarige heeft hij al twee verdienstelijke albums op zijn naam. Van een Americana-discipel aan de voeten van Gram Parsons en Neil Young ontwikkelde hij zich tot een zanger met een eigen, jeugdige stem. Nog altijd heeft hij de innemende uitstraling van de gewone jongen die het allemaal niet geloven kan.

In de Leidse Schouwburg klonk het als de light-versie van hun countryrock. Pas ruim na de pauze begon het op theater te lijken, toen Knol ensceneerde hoe hij als jongen in pyjama naar de livemuziek luisterde die thuis in de huiskamer gemaakt werd. Waarom de voorstelling niet begonnen in pyjama om er een boeiend autobiografisch verhaal van te maken? Ze spelen prachtige muziek, maar de belofte dat Tim Knol laat horen hoe hij die van huis uit heeft meegekregen werd wat mager ingevuld.

    • Jan Vollaard