Klachten over bijbetaling voor tandarts

Of de bijbetaling de schuld is van de tandartsen of de zorgverzekeraars is de vraag.

Rotterdam. Patiënten klagen over de gestegen rekening voor de tandarts. De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) zegt de afgelopen weken honderden meldingen te hebben gekregen van mensen die overvallen zijn door hun verhoogde tandartskosten.

Sinds begin dit jaar mogen tandartsen, orthodontisten en mondhygiënisten, bij wijze van experiment, hun eigen tarieven bepalen. Tot die tijd stelde de overheid maximumtarieven vast. Verzekeraars vergoeden sindsdien niet alles meer, omdat zij zeggen dat de tandartszorg anders onbetaalbaar wordt.

Volgens de NPCF zijn veel patiënten verrast door de lagere vergoedingen van de verzekeraars. Zo zijn er tandartsbezoekers die een flinke premie betalen voor een tandartsverzekering, maar nu opeens toch moeten bijbetalen voor een behandeling.

De patiëntenorganisatie opende in januari een meldpunt en vergeleek de tarieven van 1.150 tandartsen met de vergoedingen van zorgverzekeraars. Daaruit blijkt dat de tandartsen bij 155 van de 177 vergeleken behandelingen méér vragen dan zorgverzekeraars maximaal vergoeden. Zo rekenen tandartsen voor een intakeconsult gemiddeld 38 euro, terwijl de zorgverzekeraars 32 euro vergoeden.

De organisatie van tandartsen NMT zegt dat de tandartsentarieven niet meer zijn gestegen dan een inflatiecorrectie rechtvaardigt: 2 tot 4 procent. „Zorgverzekeraars slaan een slaatje uit de liberalisering van de tandzorg. Zij vergoeden minder, waardoor mensen moeten bijbetalen. Ondertussen zetten zij de tandarts als boosdoener neer ”, zegt een NMT-woordvoerder.

Verzekeraar VGZ onderzocht de tandartstarieven in 2012 en meent dat er sprake is van een gemiddelde prijsstijging van 8 à 10 procent. De Nederlandse Zorgautoriteit ontkracht dat beeld. Slechts enkele tandartsen hanteren veel hogere of veel lagere prijzen, meent de toezichthouder.