'Katten spreken Frans, honden praten Duits'

Maar ging de heks met de kat in vroegere tijden op de brandstapel, nu is alles anders. Beroemde schrijvers zoals Willem Frederik Hermans, Gerard Reve, Remco Campert en Rudy Kousbroek gingen zelfs op de foto met hun katten.

Bioloog Midas Dekkers: „Een intrigerende titel van een boek kan mij verleiden het te kopen. Maar mocht op de achterflap een foto staan van de auteur met zijn kat, dan heeft hij een streepje voor. Een schrijver heeft een spinnende poes nodig naast zijn ratelende schrijfmachine om in de juiste stemming te komen. Een poes werkt voor een auteur beter dan een cursus schrijven.”

Een foto van een man met de vrouwelijkheid van een poes is in evenwicht, vindt Dekkers. „Daarentegen zie je dat fokkers van enge grote honden bijna altijd vrouw zijn. Ik voorzie een mooi onderzoek voor een seksuoloog.”

Maar er zijn natuurlijk ook mannen met honden.

Volgens Dekkers bedraagt de afstand tussen honden- en kattenliefhebbers ruim zeventig kilometer. „Dat is de afstand tussen Rotterdam en Amsterdam. Daar is marktonderzoek naar gedaan. Rotterdam is de werkstad waar hondenliefhebbers wonen, Amsterdam is de culturele stad met veel kattenvrienden. Poezenliefhebbers zijn naar verhouding lid van de VPRO, drinken spa en gaan naar toneel en ballet. Hondenbewonderaars kijken naar de TROS en zijn voetballiefhebbende bierconsumenten. Als dieren een taal konden spreken, dan spraken katten Frans en honden Duits.”

Joost Maissan (34), samen met zijn katers Frits en Koos is hij een van de deelnemers aan het project, heeft inderdaad een abonnement op de VPRO-gids. Waarom hij twee katers heeft? „Ik herken mezelf in de eigenzinnigheid van katten. Mannen met honden willen de baas spelen over hun dier. Dat moet ook wel, want anders speelt hij de baas over jou. Maar dat is niets voor mij.”

Frits en Koos helpen Maissan ook in lastige tijden. „Mijn relatie is vier weken geleden op de klippen gelopen. Nu smeer ik ’s ochtends mijn stem door met mijn katten te praten. Goeiemorgen jongens! En ja, ze miauwen terug.”

Marieke Plasier zoekt nog potentiële modellen met hun katten. Bekende Nederlanders zijn welkom. Plasier: „Jort Kelder bijvoorbeeld of Jan Mulder.” Zou Midas Dekkers zich laten vereeuwigen met zijn poezen? „Mijn huidige katten zijn cameraschuw. Ik denk dat de fotograaf een jarenlange training met luipaarden moet ondergaan om mij en mijn poezen te fotograferen.”

Plasier: „De foto komt tot stand door de wil van de kat. Ik ben zo twee uur bezig met een fotoshoot. De dieren moeten wennen aan mijn flitslamp. Maar ik heb kattengeduld.”