Jochie Jason Hart zit Romney dwars

Conservatieve blogs winnen aan invloed in de VS. Zoals die van Jason Hart uit Ohio, een van de staten waar vandaag voorverkiezingen zijn. „Romney pleegde verraad.”

Jason Hart (28) is een saaie nerd, zegt hij. Hij verlaat zelden zijn geboortestaat Ohio, is pas één keer westelijker dan buurstaat Indiana geweest. Hij oogt verlegen, de ogen verborgen onder een baseballcap. Maar Hart is een gevreesde conservatieve blogger en een invloedrijke stem in de Republikeinse voorverkiezingen, die vandaag, op Super Tuesday, in Ohio en negen andere staten worden gehouden. „Is het niet geweldig?” zegt Hart. „Mitt Romney geeft miljoenen uit aan campagnes, en wordt dwarsgezeten door jochies als ik, die in de kelder bij hun ouders schrijven wat ze willen.”

Romney moet op Super Tuesday eindelijk de twijfel wegnemen over zijn kandidatuur, door minstens de helft van de staten te winnen. De zakenman probeert zich van zijn drie rivalen te onderscheiden met economische onderwerpen. Maar steeds komt het debat terug op morele thema’s als abortus of anticonceptie.

Conservatieve bloggers als Jason Hart zijn daarbij een invloedrijke factor. Zij schrijven liever over dit soort emotioneel beladen thema’s dan over economie. Verhitte reacties verzekerd. Jason Hart is er trots op: „Romney begrijpt weinig van conservatieve media. De mensen die naar talk radio luisteren of onze blogs lezen, maken zich zorgen over morele kwesties.”

De bloggers en talk radio spelen zo de conservatief-evangelische kandidaat Rick Santorum in de kaart, die de laatste maanden verrassend sterk opkwam. Hij is fel tegen abortus en positioneert zich als het morele geweten van Amerika. De thema’s van Santorum doen het goed op de conservatieve blogs.

Jason Hart begon met bloggen bij het regionale thirdbasepolitics.blogspot.com. In de avonden en in het weekend – Hart werkt overdag op de Universiteit van Columbus – schrijft hij beschouwingen over corruptie in de lokale en regionale politiek. Sinds een jaar schrijft hij ook voor de meest invloedrijke sites in de Republikeinse blogosfeer: RedState.com van Erick Erickson en breitbart.com, van de vorige week onverwachts overleden Andrew Breitbart. Beide sites halen met gemak een miljoen unieke bezoekers per maand.

Bij de voorverkiezingen van 2012 zijn rechtse weblogs voor het eerst een sturende, volgens sommigen zelfs bepalende factor geworden. Volgens onderzoek van Pew Research Center zoekt 19 procent van de Amerikanen naar „politiek gekleurd” nieuws op internet. Vooral onder aanhangers van de activistische Tea Party, meestal Republikeinse kiezers, zijn weblogs populair.

Veel conservatieve Amerikanen wantrouwen het reguliere nieuws, dat beïnvloed zou worden door politici en rijke zakenmensen. Maar veel blogs, ook die van Jason Hart, zijn net zo min onafhankelijk. Ze worden bijvoorbeeld gesteund door de ultraconservatieve organisatie FreedwomWorks, gesticht met geld van de broers David en Charles Koch, steenrijke conservatieven. Ze zijn een drijvende kracht achter de Tea Party en geven trainingen aan bloggers.

Langzaam nemen de blogs de positie over van een andere klassieke opinieleider in rechts Amerika: talk radio. Nog altijd luisteren miljoenen mensen naar de shows van Rush Limbaugh, Laura Ingraham en Sean Hannity, maar de luistercijfers nemen de laatste jaren af.

De radiosterren blijven regelmatig zorgen voor controverse. Rush Limbaugh schopte deze week een nationale rel door een rechtenstudente uit Washington uit te maken voor „slet”, omdat ze had gepleit voor anticonceptie in het verzekeringspakket. President Obama belde de studente, Sandra Fluke, om haar te steunen.

De toon in de blogosfeer is net zo rauw en ongepolijst als op talk radio. Andrew Breitbart zette vorig jaar de val van het Democratische congreslid Anthony Weiner in, door seksueel getinte foto’s te publiceren.

Maar nu, tijdens de voorverkiezingen, is het traditionele afbranden van links tijdelijk opzij gezet. De bloggers richten zich vooral op hun eigen partij. Met name Romney moet het ontgelden. „Mitt Romney als de kandidaat: conservatisme zal sterven, Obama zal winnen”, schreef Erick Erickson eind vorig jaar op RedState. „De enige reden dat hij gekozen wordt, is omdat de rest zo’n zielig zooitje is.”

Erickson schuift bij iedere voorverkiezing aan als politiek commentator voor CNN. Net als veel andere rechtse bloggers is hij een vast gezicht geworden in de gevestigde media. Erickson, uit Georgia, omarmt niemand, zegt hij. Hij wil alleen de hypocrisie van Romney aantonen, zegt hij. „De keuze voor Romney zal een ramp worden. Hij zal niet alleen de verkiezingen verliezen van Obama, maar de Republikeinse partij meenemen de afgrond in.”

Op de website van Jason Hart verscheen in februari het verhaal „Mitt Romney’s Ohioprobleem”. Romney zou de conservatieve achterban in Ohio „verraden” hebben, schreef thirdbasepolitics. In de Republikeinse partij in Ohio woedt al een tijd een machtsstrijd tussen de gematigde partijelite en vertegenwoordigers van de Tea Party. Romney zocht de steun van de eerste groep, en haalde zich daarmee de woede van Hart en zijn mede-auteurs op de hals. „Romney spant samen tegen de mensen die hij deze voorverkiezingen hard nodig zal hebben”, zo stond te lezen op zijn site thirdbasepolitics.

Gisteren onthulde Jason Hart zijn keuze op zijn website. Verassing: het wordt, ondanks alles, toch Mitt Romney. Een televisiedebat waarbij Santorum blunderde en Romney geen fouten maakte, overtuigde hem. „Ik heb het hem moeilijk gemaakt en zal op hem stemmen met een dichtgeknepen neus. Ik weet zeker dat veel bloggers die zo kritisch op hem zijn, Romney uiteindelijk steunen.”

Volg de uitslagen van Super Tuesday vanavond en vannacht op het liveblog van nrc.nl.

    • Guus Valk