Iran staat bezoek VN toe op militaire faciliteit

Yukiya Amano, hoofd van de IAEA gisteren in het VN-hoofdkwartier in Wenen tijdens een bestuursvergadering. Foto Reuters / Herwig Prammer

Iran heeft de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, de IAEA, vanochtend toestemming gegeven voor een bezoek aan de militaire faciliteit van Parchin. Hier zouden eerder proeven zijn genomen in verband met de ontwikkeling van een nucleaire wapenkop.

Iraanse vertegenwoordigers melden vandaag aan persbureau ISNA dat een bezoek aan Parchin bij hoge uitzondering wordt toegestaan:

“Toegang verlenen aan Parchin is een tijdrovend proces omdat het om een militair terrein gaat, en kan zelden worden toegestaan. het IAEA krijgt nog eenmaal de mogelijkheid om de faciliteit te bezoeken.”

Het IAEA schreef vorig jaar in een rapport dat er “sterke aanwijzingen” zijn dat er op de militaire faciliteit van Parchin mogelijk wapens worden ontwikkeld. Vorige maand meldde de waakhond dat de productie van hoogverrijkt uranium in Iran gedurende de afgelopen vier maanden flink is opgevoerd. Dit voedde mede de angst dat het land kernwapens aan het vervaardigen is.

Gesprekken eerder stukgelopen door weigering van bezoek

Eind vorige maand liepen onderhandelingen tussen het Internationaal Atoomenergieagentschap en Teheran nog op niks uit omdat de IAEA geen toestemming kreeg om het militaire terrein in Iran te bezoeken. Het mislukken van dit overleg heeft de spanning tussen Iran en landen als de VS en Israël aangescherpt.

De kern van het dispuut tussen Iran en het Westen over het Iraanse atoomprogramma ligt in de verrijking van uranium. De technologie kan gebruikt worden om brandstof voor kerncentrales te produceren, maar ook voor de productie van kernwapens. Iran beweert dat de verrijking slechts dient voor de opwekking van energie en de productie van medische isotopen, terwijl het Westen vreest dat Iran in het geheim aan een kernbom werkt.

De leiders van de VS en Israël, president Barack Obama en premier Benjamin Netanyahu proberen momenteel een gezamenlijk standpunt in te nemen in het conflict met Iran. De twee ontmoetten elkaar gisteren in het Witte Huis voor een gesprek dat voornamelijk ging over te nemen maatregelen tegen Iran.

Netanyahu: we hebben recht ons tegen nucleaire dreiging te verdedigen

Netanyahu liet gisteren in zijn overleg met Obama weten dat “de joodse staat het recht heeft zich tegen een nucleaire dreiging uit Iran te verdedigen”. Obama onderstreepte dat diplomatieke oplossingen zijn sterke voorkeur hebben, maar liet tegelijkertijd weten begrip te hebben voor het Israëlische standpunt. De Israëlische premier heeft wederom aangegeven dat het land het dreigement niet heeft laten varen om Iran aan te vallen als Teheran niet stopt met verdachte onderdelen van zijn atoomprogramma.

    • Annemarie Coevert