Ik was manager bij een autobedrijf

„Dertig jaar heb ik in het automobielvak gezeten. Topmerken: Ferrari’s en Jaguars bij Kroymans, Rolls-Royce, Bentley, Maserati en Lotus bij Hessing. Ik heb me nooit autoverkoper gevoeld, eerder adviseur.

„In 1988 kreeg ik van Wittebrug de kans een Porsche-vestiging op te zetten voor het rayon Den Haag-Wassenaar. Dat was me op het lijf geschreven. De betere zakenmensen, politie, het Koninklijk Huis. Nette klanten. Had je het idee dat het om drugsgeld ging, dan kon je altijd elegant van zo iemand afkomen: zwaar onder de inruilwaarde bieden.

„Relaties, daar gaat het in dit segment om. Service en kwaliteit zijn vanzelfsprekend. De auto is een speeltje. Natuurlijk gun je iedereen z’n korting, maar ik maakte er altijd wat meer van. Nieuw type? Organiseerde je wat omheen, altijd met de dames erbij. Kunst, dure spulletjes, give-aways. Af en toe een evenement, ijsracen bijvoorbeeld. Het gaat om het netwerk, niet om de verkoop.

„Je ging niet naar Porsche of Wittebrug. Je ging naar Ton Born. In 2001 zette Wittebrug alle merken weer in één pand. Ons erbij, met veel minder ruimte. Je raakte privacy als vestigingsmanager kwijt, je eigen winkeltje. Ik kon met vut. Laat ik maar stoppen, dacht ik.”

Ik ben organisator van evenementen

„Ik ben een emotiemens. Van mijn vrouw kreeg ik ooit vijf antieke golfclubs. Hout, ijzer, leer – zo mooi om in je handen te houden. Dat ben ik gaan verzamelen. Ik heb nu drie-, vierhonderd antieke golfclubs.

„Het bedrijf van een vriend bestond 65 jaar, en hij vroeg mij om een ‘ander’ feest. Ik had ervaring natuurlijk, met uitjes en evenementen, fun en netwerken. Mijn vrouw hielp mee. Zo is Born4Events ontstaan.

„Een andere vriend vroeg me een antieke golfwedstrijd voor zijn relaties te organiseren. Met oude golfclubs, tasjes, alles. Helemaal 1900. Sloeg enorm aan.

„Ik heb er veel in geïnvesteerd. Honderd plusfours gekocht, lange geblokte kousen, geblokte truien, petten, mutsen. In Ermelo ligt een heidebaan van negen holes, ’s werelds enige. Privé-eigendom van een welgestelde familie. Daar organiseren we nu unieke golfdagen.

„Je rolt erin. Mond-tot-mondreclame. Dan komen er nota’s, briefpapier, Kamer van Koophandel, fiscus. Je hobby is opeens een bedrijf.

„Dit kan ik nog jaren doen. Je blijft er jong bij, krijgt waardering. En ik hoef niet meer 40 uur per week. Het moet wel leuk blijven.”