Ik was manager bij een autobedrijf

Ton Born (72)

„Dertig jaar heb ik in het automobielvak gezeten. Topmerken: Ferrari’s en Jaguars bij Kroymans, Rolls-Royce, Bentley, Maserati en Lotus bij Hessing. Ik heb me nooit autoverkoper gevoeld, eerder adviseur.

„In 1988 kreeg ik van Wittebrug de kans een Porsche-vestiging op te zetten voor het rayon Den Haag-Wassenaar. Dat was me op het lijf geschreven. De betere zakenmensen, politie, het Koninklijk Huis. Nette klanten. Had je het idee dat het om drugsgeld ging, dan kon je altijd elegant van zo iemand afkomen: zwaar onder de inruilwaarde bieden.

„Relaties, daar gaat het in dit segment om. Service en kwaliteit zijn vanzelfsprekend. De auto is een speeltje. Natuurlijk gun je iedereen z’n korting, maar ik maakte er altijd wat meer van. Nieuw type? Organiseerde je wat omheen, altijd met de dames erbij. Kunst, dure spulletjes, give-aways. Af en toe een evenement, ijsracen bijvoorbeeld. Het gaat om het netwerk, niet om de verkoop.

„Je ging niet naar Porsche of Wittebrug. Je ging naar Ton Born. In 2001 zette Wittebrug alle merken weer in één pand. Ons erbij, met veel minder ruimte. Je raakte privacy als vestigingsmanager kwijt, je eigen winkeltje. Ik kon met vut. Laat ik maar stoppen, dacht ik.”