Hoe kweek je zangers?

Er was eens een vader die voor Sinterklaas lege dozen inpakte. Doel: de kinderen memorabel inwrijven hoe verwend ze waren.

Of de aanpak werkte vertelt het verhaal niet, maar de anekdote borrelde als vanzelf op bij het zien van de jongste voorstelling van Opera Studio Nederland: een met beste intenties maar zonder budget („200 euro op de Albert Cuyp”, aldus de makers) verzorgde enscenering van Charpentiers kleurrijke miniopera La descente d’Orphée aux enfers van de hand van de nieuwe artistiek leider Timothy Nelson, opvolger van Hans Nieuwenhuis.

Productiehuizen, postacademische muziekvakopleidingen – het ziet er slecht voor ze uit. Zo ook voor de Opera Studio, die na 2013 geen subsidie meer ontvangt. Het is aan directeur/regisseur/ musicus Nelson (32) om ervoor te zorgen dat er straks überhaupt nog een Opera Studio bestaat.

Samenwerking met bestaande operahuizen lijkt de beste oplossing. Maar De Nederlandse Opera (DNO), die er ook met vijf procent op achteruit gaat, de Nationale Reisopera (als die straks al blijft bestaan) en Opera Zuid hebben het ministerieel verzoek „hun verantwoordelijkheid te nemen” vertaald in een eigen convenant om jong talent straks fermer de hand te reiken: meer contact met (master)opleidingen, masterclasses door topzangers die tóch al in huis zijn, opbouw van een internationaal talentnetwerk en af en toe een eigen productietje door jonge zangers.

Nelson droomt van een steviger oplossing. Veel andere operahuizen hebben een eigen studio voor jong talent, waarom DNO niet? Nu wacht Amsterdam vaak met het aanbieden van grote rollen aan jong talent – Eva Maria Westbroek, Bastiaan Everink, Thomas Oliemans – tot die elders podiumrijp zijn gegroeid. Veel jonge zangers zien dat graag anders.

Opera Studio Nederland start volgend jaar monter met 9 nieuwe talenten. Maar daarna? Het lijkt lastig. DNO ziet meer in praktisch maatwerk dan in een studiobenadering. Maar er is reden voor hoop: het huis heeft wel voor het eerst een structureel bedrag voor talentontwikkeling ingeruimd.

Mischa Spel