Gevechten in zuid-Jemen: 185 soldaten gedood

Gewonde soldaten van het Jemenitische regeringsleger worden weggebracht van Zinjibar, Zuid-Jemen, waar afgelopen zondag zelfmoordaanslagen gepleegd werden door aan Al-Qaeda gelieerde troepen. Foto Reuters

Bij de gevechten tussen het leger van Jemen en strijders van Al-Qaeda in Zuid-Jemen zijn afgelopen weekend 185 soldaten om het leven gekomen. Onder de Al-Qaedastrijders vielen 32 doden. Dit heeft het leger vandaag bekendgemaakt.

Aanvankelijk was een veel lager dodental door het leger gemeld. Volgens militaire autoriteiten zijn nog meer lichamen gevonden in de woestijn rond Zinjibar, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Abyan waar de gevechten plaatsvonden. Sommige van de lichamen waren verminkt of onthoofd, meldt persbureau AP.


Zinjibar weergeven op een grotere kaart

Afgelopen zondag kwamen zeker zes soldaten om het leven door zelfmoordaanslagen van terroristen gelieerd aan Al-Qaeda.

De Jemenitische tak van Al-Qaeda veroverde Zinjibar in mei vorig jaar, daarbij gebruik makend van de politieke onrust als gevolg van de opstand die gaande was tegen de inmiddels opgestapte president Ali Abdullah Saleh. Strijders van Al-Qaeda vielen zaterdag een legerbasis aan en veroverden daarbij pantserwagens, artillerie, geweren en raketten. Later gebruikten ze deze wapens tegen de militairen. Bij de aanval op de basis werden 55 soldaten gegijzeld. De gijzelaars werden zondag in de straten van Jaar aan de bevolking getoond. Ook Jaar is in handen van Al-Qaeda.

Onder het bewind van Saleh werden radicale islamitische groepen oogluikend toegestaan. Sinds Saleh twee weken geleden werd opgevolgd door Abed Rabbo Mansour Hadi is het aan Al-Qaeda toegeschreven geweld in Jemen toegenomen. Vorige week ontsloeg de regering de legerbevelhebber in de regio waartoe Abyan behoort.