Geen hotel, maar een huis

Travel like a local – die contradictio in terminis is het motto van de website wimdu.nl. Hoe doe je dat, reizen alsof je ergens woont?

Allereerst door niet in een hotel te slapen, maar in een ‘echt’ huis. En dan het liefst iets comfortabeler dan de bank die je via couchsurfen krijgt. Een huisje voor jezelf dus.

Christopher Oster uit Frankfurt verwonderde zich met twee vrienden over het gebrek aan boekingssites voor korte verhuur van woningen aan reizigers. In maart 2011 kwam daar Wimdu uit voort: een site waar je woningen en kamers voor korte periodes kan huren en verhuren, op een veilige manier.

Veilig voor de gast, want alle locaties worden door het Wimdu-team gecontroleerd en je geld wordt pas 24 uur na aankomst naar de verhuurder overgeschreven. En veilig voor de verhuurder: je bent gratis verzekerd voor schade tot 50.000 euro en er wordt een borg betaald.

Binnen een jaar na lancering hadden de Duitsers hun kantoortje zonder ramen ingeruild voor veertien kantoren wereldwijd met meer dan 350 werknemers. „We zien nu pas hoe groot de bron is die we hebben aangeboord”, zegt Oster. Wekelijks komen er duizenden nieuwe aanbiedingen op de site: van kamertjes tot villa’s.

De huizen zijn niet alleen vaak vrij goedkoop en op mooie locaties, je krijgt er ook gratis advies van de bewoner bij. En het is een mooie manier om een zakcentje te verdienen als je zelf een weekendje weg bent.

Op Wimdu kun je ook vreemde overnachtingen boeken. Een reddingscapsule op het strand in Scheveningen bijvoorbeeld, of een trollenboomhut, net over de grens met Duitsland. Of een heel dorp. In de Duitse wijnregio Pfalz kun je met 300-600 man het dorp Deidesheim afhuren. Je mag er dan zelfs straatnamen en de munteenheid veranderen.

Kijk op www.wimdu.nl. Een vergelijkbare site, die niet in het Nederlands beschikbaar is, is www.airbnb.com