EU accepteert uitnodiging Iran tot overleg nucleair beleid

Catherine Ashton neemt namens zes grootmachten plaats aan de onderhandelingstafel met Iran over haar nucleaire beleid. Foto AFP / Kimmo Mäntylä

Catherine Ashton, de leider binnen de EU van Buitenlandse Zaken heeft vandaag een uitnodiging van Iran geaccepteerd om de onderhandelingen over het nucleaire beleid van Teheran te hervatten. De uitnodiging is half februari verstuurd, meldt persbureau Reuters.

Ashton vertegenwoordigt in het overleg zes grootmachten: de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Deze landen hebben wekenlang overlegd voordat Ashton de Iraanse nucleaire onderhandelaar Saeed Jalili liet weten opnieuw in gesprek te willen gaan.

Onderhandelingen na een jaar hervat

De onderhandelingen hebben meer dan een jaar stilgelegen. Jalil heeft naar eigen zeggen “nieuwe initiatieven” vanuit Iran te bespreken. Vanochtend werd al duidelijk dat Iran de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, de IAEA, toestemming heeft gegeven voor een bezoek aan de militaire faciliteit van Parchin. Hier zouden eerder proeven zijn genomen in verband met de ontwikkeling van een nucleaire wapenkop.

Het conflict tussen Iran en het Westen over het Iraanse atoomprogramma draait om de verrijking van uranium. De technologie kan gebruikt worden om brandstof voor kerncentrales te produceren, maar ook voor de productie van kernwapens. Iran beweert dat de verrijking slechts dient voor de opwekking van energie en de productie van medische isotopen, terwijl het Westen vreest dat Iran in het geheim aan een kernbom werkt.

Eind vorige maand liepen onderhandelingen tussen het Internationaal Atoomenergieagentschap en Teheran nog op niks uit omdat de IAEA geen toestemming kreeg om het militaire terrein in Iran te bezoeken. Het mislukken van dit overleg heeft de spanning tussen Iran en landen als de VS en Israël vervolgens flink aangescherpt. Zowel de leiders van Israël als van de Verenigde Staten hebben de laatste weken aangegeven dat ze niet zullen aarzelen om Iran aan te vallen om te voorkomen dat het land een kernwapen bouwt.

Obama en Netanyahu willen eensgezind optreden tegen Iran

De Israëlische premier Netanyahu is sinds gisteren bij de Amerikaanse president Obama op bezoek. De leiders overleggen over het beleid dat de landen voeren in het conflict met Iran, om eensgezind op te kunnen treden.

De Verenigde Staten en Europa kondigden de laatste tijd strenge sancties af tegen Iran, onder meer een olieboycot die deze zomer moet ingaan en negatieve consequenties op de Westerse markten voor financiële instellingen die investeren in of zaken doen met Iran.