Espresso met Geert Wilders

PVV-leider Geert Wilders presenteerde maandag het onderzoeksrapport naar de terugkeer van de gulden. ‘En verdomd!’ zegt Wilders. ‘Het herinvoeren van de gulden is goedkoper dan doorgaan met de euro.’ Maar als Nederland de euro verlaat, dan kost dat toch ook veel geld?

Beeld: screenshot NOS

Gulden

PVV-leider Geert Wilders presenteerde maandag het onderzoeksrapport naar de terugkeer van de gulden. ‘En verdomd!’ zegt Wilders. ‘Het herinvoeren van de gulden is goedkoper dan doorgaan met de euro.’ Maar als Nederland de euro verlaat, dan kost dat toch ook veel geld? ‘Jawel,’ antwoordt Wilders. ‘Zo’n 51 miljard euro, maar die kostenpost wordt goedgemaakt, omdat ons land in de jaren erna niet langer 75 miljard euro kwijt is aan het overeind houden van de Europese munt.’ Bedoelt hij dan niet 165 miljard gulden? De PVV-leider knikt. ‘Verdomd!’ zegt hij. ‘Dus er wordt nog veel meer bespaard.’

De onderzoekers van het rapport naar de terugkeer van de gulden concludeerden dat de Nederlandse economie de afgelopen tien jaar minder hard groeide dan die van Zweden en Zwitserland. ‘Deze landen hebben geen euro,’ licht Wilders toe. Is er ook gekeken naar de economie van Polen? ‘Nee,’ antwoordt de PVV-leider. ‘Maar verder is het een heel onafhankelijk onderzoek.’ Wat vindt hij van de uitspraak van voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy dat de euro nog altijd sexy is? ‘Ik vind de gulden sexy,’ antwoordt Wilders. Over smaak valt te twisten? De PVV-leider schudt zijn hoofd. ‘De zloty is echt geen sexy munt.’

    • Ernest van der Kwast